Index Vakbarát Hírportál

Egy év börtönre ítélték a román mágnást

2012. június 21., csütörtök 18:36

Jogerősen egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság Románia egyik legbefolyásosabb üzletemberét, Sorin Ovidiu Vantut.

A vád szerint Vantu 2010-ben megfenyegette üzlettársát, Sebastian Ghitát, akivel azután társult, hogy médiabirodalmának gyöngyszeme, a Realitatea hírtelevízió nehéz anyagi helyzetbe került. Az üzletembert első fokon hat hónap börtönbüntetésre ítélték, de a másodfokú tárgyaláson az ítéletet hat hónappal súlyosbították.

Vantut Románia egyik legbefolyásosabb üzletembereként tartják számon, vagyonát 2009-ben félmilliárd euróra becsülték. Egyebek között azzal gyanúsítják, hogy egy pilótajátékkal alapozta meg hatalmas vagyonát. Befektetési alapot hozott létre, amely 2000-ben összeomlott, és ennek következtében mintegy 300 ezer ember megtakarított pénze veszett el.

Vantut emiatt soha nem ítélték el, de tavaly a legfőbb ügyészség újraindított több olyan vizsgálatot - közöttük a pilótajáték ügyét is - amelyben Vantu a gyanúsított.

Az üzletembert 2005-ben két éves börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint dokumentumokat hamisított, hogy többségi tulajdonrészt szerezzen a a Román Befektetési és Fejlesztési Bankban. A másodfokú tárgyaláson viszont a bukaresti fellebbviteli bíróság elévülés miatt megszüntette az eljárást.

Vantut 2009-ben Traian Băsescu, Románia akkor államfője is megvádolta, aki szerint az üzletember 60 milliós adócsalást követett el, emellett befolyásolt „bizonyos politikai és gazdasági jellegű döntéseket” is.

Rovatok