Index Vakbarát Hírportál

A Szex és New Yorkot is felelőssé tette záróbeszédében Breivik

2012. június 22., péntek 22:40

Egy órát beszélt az öttagú bíróság előtt Andres Behring Breivik perének utolsó tárgyalási napján. A 77 ember megölésével vádolt norvég tömeggyilkos záróbeszédében megismételte korábbi kijelentését, miszerint a támadásokat a norvég nép védelmében követte el és elmondta: hiszi, hogy a történelem igazolni fogja tetteit.

Breivik ezután részletesen beszámolt azokról a dolgokról, amik zavarják az országban, mint például a norvég kormány bevándorláspolitikája, vagy az, hogy az eurovíziós dalfesztiválon más etnikumúak képviselik Norvégiát. Breivik szerint a Szex és New York című sorozat különösen romboló hatással van a norvég lányokra és nőkre, mert annak szereplői szabados szexuális életstílusukkal rossz példát mutatnak. „Ezeket a műsorokat cenzúrázni és száműzni kéne” - fejezte be eszmefuttatását.

Breivik arról is beszélt, hogy a csütörtökön egy svéd atomerőműnél talált robbanóanyagot szélsőjobboldali radikálisok rakták arra a teherautóra, ahol az erőmű személyzete később megtalálta, de a svéd rendőrség nem erősítette meg az elhangzottakat.

Az utolsó tárgyalási napon megszólaltak Breivik áldozatainak rokonai is, akik személyes hangulatú beszámolókban mesélték el, hogyan élték meg a tragédiát.

Pénteken Breivik ügyvédje is beszélt az oslói bíróság előtt. Geir Lippestad háromórás beszédében elmondta, teljes egészében osztja az ügyészség véleményét, hogy Breivik szörnyű terrorista tettét szinte elképzelhetetlen kegyetlenséggel hajtotta végre. Lippestadnak ugyanakkor formálisan felmentést kell kérnie, mert védence nem vallotta magát bűnösnek.

Breivik ügyében augusztus 24-én hirdet ítéletet a bíróság. Ha beszámíthatónak találják, minden bizonnyal életfogytiglani börtönbüntetést szabnak ki rá, azonban ha elmebetegsége bebizonyosodik, akkor a per után Breivik kötelező elmegyógyászati kezelésben részesül. Csütörtökön az ügyészek vádbeszédükben azt kérték, hogy Breiviket zárják elmegyógyintézetbe, a szélsőjobboldali iszlámgyűlölő viszont azt akarja, hogy beszámíthatóként ítéljék el.

A szakértők megosztottak a kérdésben. Egyik csoportjuk egyértelműen elmebetegnek (paranoid skizofrénnek) nyilvánította a férfit, egy másik szakértői csoport viszont nagyon is egészséges elmeállapotúnak minősítette a vádlottat, inkább személyiségi torzulásoknak tulajdonította bűncselekményét.

Rovatok