Index Vakbarát Hírportál

Breivik ügyvédje egyetért az ügyésszel

2012. június 22., péntek 12:32

Megkezdődött a védelem meghallgatása a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik perében pénteken, az utolsó tárgyalási napon. Augusztus 24-én hirdetnek ítéletet

Geir Lippestad, Breivik ügyvédje az oslói bíróság előtt azt mondta, teljes egészében osztja az ügyészség véleményét, hogy Breivik szörnyű terrorista tettét szinte elképzelhetetlen kegyetlenséggel hajtotta végre. Lippestadnak ugyanakkor formálisan felmentést kell kérnie, mert védence nem vallotta magát bűnösnek.

Az ügyvédnek három óra áll rendelkezésére. Egyebek között azt akarja bizonyítani, két igazságügyi elmeorvos szakvéleményére hivatkozva, hogy Breivik beszámítható állapotban hajtotta végre a merényleteket. „Ha Breiviket betegnek nyilvánítják, megfosztják attól, hogy felelősséget vállaljon a tetteiért” – hangoztatta védőbeszédében.

Breivik tavaly július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott fel Oslo belvárosában, nyolc ember életét oltva ki, majd rendőrnek öltözve Utøya szigetére utazott, ahol hatvankilenc embert ölt meg a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában. Csütörtökön az ügyészek vádbeszédükben azt kérték, hogy zárják elmegyógyintézetbe.

A szélsőjobboldali iszlámgyűlölő maga is azt akarja, hogy beszámíthatóként ítéljék el, és azt állította: az oslói, illetve az Utoya-szigeti gyilkosságokat azért hajtotta végre, hogy megvédje Norvégiát az iszlámtól és a multikulturalizmustól.

A bíróság előtt beszél majd a merényletek öt túlélője is és ezt követően kap szót Breivik, aki egy óra időt kért.

Az ítéletet augusztus  24-én hirdetik ki. Ezt a bíró jelentette be pénteken délután az Oslóban folyó bírósági tárgyalás utolsó napján.

A kiszabható legsúlyosabb büntetés 21 évi szabadságvesztés.

Rovatok