Index Vakbarát Hírportál

Háborús uszítással gyanúsít szerb újságírókat az ügyészség

2012. június 22., péntek 16:36

Újságírók és szerkesztők ellen indított vizsgálatot háborús bűnökre való felbujtás alapos gyanújával az illetékes szerbiai ügyészi hivatal – adta hírül a Tanjug szerb hírügynökség.

A VajdaságMa hírportál által is közölt tudósítás szerint Vladimir Vukcevic háborús bűnök feltárásával megbízott ügyész átiratban közölte a vizsgálat megindításáról szóló döntését a Szerbiai Független Újságírók Egyesületével (NUNS). Eszerint a vizsgálat „ismeretlen tettesekre, újságírókra és szerkesztőkre” vonatkozik.

Az ügyészség kilencvenes évekbeli konkrét eseteket kíván kivizsgálni, amelyek arra utalhatnak, hogy az akkori – Slobodan Milosevic elnök által ellenőrzött – média propagandaanyagai kimerítették a háborús bűnök elkövetésére való felbujtás bűncselekményét.

A NUNS honlapján közölt átirat szerint egy ilyen eljárásnak kedvezőtlen visszhangja is lehet, egyesek ezt „az újságírók üldözésének”, „a gondolat- és véleményszabadság korlátozására tett kísérletnek” tekinthetik. Vukcevic ugyanakkor hangsúlyozza: nem áll ellentétben az egyén gondolatszabadsághoz és szabad véleménynyilvánításhoz való jogával az, ha az ügyészség a tiltott propagandát folytató felelősségét teszi vizsgálat tárgyává.

Milosevic elnöksége idején az ellenőrzése alatt álló médiumok által folytatott propaganda gyakran az emberek élethez való jogát is veszélyeztette, és egyben arra szolgált, hogy befeketítse az ellenfelet – emlékeztet az ügyész, aki úgy fogalmaz, hogy a kilencvenes évek médiapropagandája voltaképpen az egykori Jugoszláviát szétzúzó háború nyitánya volt.

Rovatok