Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a philadelphiai pedofilügyek eltussolóját

2012. június 23., szombat 00:29

"Gyerekek jólétének veszélyeztetésében" bűnösnek mondta ki, két vádpontban pedig felmentette a philadelphiai bíróság pénteken William Lynnt, aki korábban a philadelphiai bíboros érsek titkára – gyakorlatilag az egyházmegye személyzeti főnöke – volt.

Lynn prelátus az eddigi legmagasabb rangú amerikai katolikus egyházi tisztségviselő, akit a precedensértékűnek tekintett perben elítéltek azzal kapcsolatban, ahogy a gyerekek szexuális zaklatásai miatt beérkezett panaszokat kezelte.

A 61 éves volt egyházmegyei vezetőt, akire a bíróság az esküdtszék döntése nyomán három és féltől hét évig terjedő szabadságvesztés is kiszabhat, ugyanakkor egyrendbeli gyerekveszélyeztetés és az összeesküvés vádpontja alól felmentették. Ha mindhárom vádpontban elmarasztalták volna, büntetése elérhette volna a 20 évet. Az ügyben a védelem részéről fellebbezés várható.

Lynn-nek, aki 1992 és 2004 között volt az egyházmegye személyzeti vezetője – túlnyomórészt Anthony Bevilacqua érseksége alatt –, kulcsszerepe volt abban, hogy a pedofil papok folytathatták hivatásuk gyakorlását máshol, és hogy a közvélemény nem értesülhetett a bűncselekményekről, mert a gyerekmolesztálók átirányítását többnyire egészségi okokkal magyarázták. Lynn a másfél millió hívőt tömörítő philadelphiai érsekségen több mint 800 pap fölött rendelkezett.

A pedofíliával vádolt papok ügyében az idén januárban 88 évesen elhunyt Bevilacqua bíboros mondta ki az utolsó szót. Az érsek 1994-ben elrendelte egy őt figyelmeztető levél megsemmisítését, amely három diagnosztizált pedofil, egytucatnyi bizonyított gyerekmolesztáló és a legkevesebb húsz ezzel gyanúsított pap nevét tartalmazta. A levél egy példánya azonban ennek ellenére 2012-ben eljutott az ügyészséghez.

A védelem szerint az egyházmegyében Lynn volt az egyedüli, aki dokumentálta a jelentett eseteket – összesen 35, pedofíliával gyanúsított papról készített feljegyzéseket –, kezelésre küldte az érintett papokat, és tájékoztatta az érseket a válságról. Ügyvédje szerint védence nem más, mint egy "bűnbak szerepre ítélt középvezető".

Lynn-nek négy vádlott-társa is volt. Az esküdtszék James Brennan tiszteletes ügyében – őt azzal vádolták meg, hogy 1996-ban megerőszakolt egy 14 éves fiút – nem tudott egyezségre jutni. Edward Avery, akit megfosztottak reverendájától, miután elismerte, hogy 1999-ben megrontott egy tízéves ministránsfiút, jelenleg az öt évig terjedő börtönbüntetését tölti. A botrányban szintén érintett egyik pap és az érsekségi iskola egyik volt tanára elleni pert későbbi időpontra tűzték ki.

A philadelphiai ügyészség tíz éven át nyomozott az érsekség papjai ellen felhozott pedofíliavádakban. Egy 63 feltételezett gyerekmolesztálóról szóló listát állítottak össze, de az esetek elévültek, ezért az érintettek ellen nem emeltek vádat.

Lynn tíz hétig tartó tárgyalása során tucatnyi tanú állította eskü alatt, hogy papok molesztálták. Az esküdtszék 13 heti tanácskozás után hozta meg a döntését.

A nagyesküdtszék, amely 2011 januárjában vádolta meg a Lynnt, rámutatott, hogy az ellenük felhozott "hiteles" vádak ellenére 37 pap továbbra is hivatalban maradt az egyházmegyénél. Mintegy erre reagálva Bevilacqua utódja, Justin Rigali philadelphiai érsek tavaly márciusban 24-ük papi szolgálatát felfüggesztette. Az intézkedés Rigali közleménye szerint további öt papot is érintett volna, közülük azonban egy már visszavonult, kettőt munkaképtelennek nyilvánítottak, további kettő pedig már nem tartozik a philadelphiai egyházmegye kötelékébe – ám esetükben az érsekség értesítette viselt dolgaikról a jelenlegi elöljáróikat.

Az Egyesült Államokban a katolikus egyház magasabb rangú tisztségviselői elleni bírósági eljárások eddig rendszerint peren kívüli megállapodással zárultak. A pedofíliaperek miatt kifizetett kárpótlások eddig nyolc püspökséget juttattak csődbe, a legutóbb a milwaukee-it és a wilmingtonit.

Az eddigi legnagyobb horderejű a 2002-es bostoni eljárás volt, amelynek során több százan vallották magukat papi pedofília áldozatának. Az egyháznak több tízmillió dollárjába kerülő botrány nyomán Bernard Law érsek lemondott tisztségéről.

A Vatikán ellen is nyújtottak be keresetet az Egyesült Államokban: ez tavaly májusban, Chicagóban, egy pedofília miatt elítélt helyi pap egyik áldozatának anyja nevében történt meg. A védő, Jeff Anderson ügyvéd azt állította, hogy a Szentszék is segédkezett a papi pedofíliaügyek eltussolásában. Anderson azonban februárban visszavonta a keresetet, arra hivatkozva, hogy egy párhuzamos eljárásban – amely miatt a milwaukee-i egyházmegye csődvédelmet kért – haladás történt.

A Vatikánnak az volt az álláspontja az ügyben, hogy szuverén államként nem perelhető az Egyesült Államokban.

Rovatok