Index Vakbarát Hírportál

Szíria lőtte le a török vadászgépet

2012. június 23., szombat 07:52 | aznap frissítve

Damaszkusz beismerte, hogy a szíriai légierő lőtte le a péntek délben a Földközi-tenger fölött, a szíriai partoknál eltűnt török vadászgépet. A török harci repülőgép szíriai területi vizek fölött haladt - közölte a szíriai hadsereg.

"A légvédelem szembeszállt egy célponttal, amely péntek délben behatolt a szíriai légtérbe területi vizeink fölött, és lelőtte. Kiderült, hogy egy török katonai repülőgépről van szó" - áll a katonaság által kiadott közleményben, amelyet a szíriai állam média ismertetett.

Damaszkusz szerint nem szándékos akció volt, és nem minősíthető a szomszédos Törökországgal szembeni ellenséges lépésnek. Ezt a szíriai külügyminisztérium szóvivője jelentette ki egy török televíziónak szombaton. A szóvivő nyilatkozata szerint Szíria szuverén jogát gyakorolta egy légterét megsértő ismeretlen repülőgéppel szemben. A minisztérium képviselője azt állította: Damaszkusz nem tudta, hogy a szóban forgó gép török repülőgép.

A török légierő F4 típusú vadászgépe péntek délben tűnt el a radarokról a Szíriával szomszédos törökországi Hatay tartománytól délnyugatra, 15 kilométerre Lattakia szíriai kikötővárostól. Nem lehet tudni, milyen feladatot teljesített a repülőgép, amely szemtanúk szerint nagyon alacsonyan repült. A két pilóta valószínűleg katapultált, keresik őket.


Lattakia nagyobb térképen

Recep Tayyip Erdogan kormányfő már péntek éjjel bejelentette, hogy Szíria lőtte le a gépet: "Kiértékeltük az illetékes szervek és a titkosszolgálatok által a kutatás-mentés során összegyűjtött adatokat, és megállapítottuk, hogy Szíria lőtte le a repülőgépünket. Törökország határozottan megteszi a szükséges lépéseket". Erdogan a történtek miatt összehívta a legmagasabb rangú politikusokból, illetve katonai vezetőkből álló nemzetbiztonsági tanácsot.

A vadászgép lelövése felett a török államfő szerint sem lehet elsiklani. „Nem lehet fátylat borítani egy ilyen ügyre, minden szükséges intézkedést meg fogunk hozni” – idézte Abdullah Gült az Anatolia állami hírügynökség. Gül rutinszerűnek nevezte, hogy a nagy sebességgel repülő vadászgépek rövid időre átlépik az országhatárt, de ez véletlenszerű manőver, amelyet nem szabad rossz szándékúnak értelmezni. Közölte, vizsgálat fogja kideríteni, hogy a gépet nem a török légtérben lőtték-e le. Elmondta, hogy Ankara telefonkapcsolatban áll Damaszkusszal, s hogy még mindig folyik a kutatás a lelőtt gép és az eltűnt pilóták után. Török médiajelentések szerint a török és a szíriai parti őrség közösen keresi a lelőtt gépet és a pilótákat. A kutatásban részt vesz a szíriai légierő és haditengerészet is.

Törökországot korábban megvádolták azzal, hogy légi felderítéssel segíti a Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megdöntéséért harcoló szíriai felkelőket. Tartani lehet attól, hogy az eset miatt még jobban megromlik Törökország és Szíria amúgy is feszült viszonya. Ankara több más országhoz hasonlóan fölszólította Aszad elnököt, hogy mondjon le. A török kormány eddig több mint 30 ezer szíriai menekültet fogadott be. Emellett Isztambul adott otthont június 7-én a "Szíria barátai" országcsoport külügyminiszteri tanácskozásának, a múlt héten pedig a szíriai ellenzéki csoportok találkozójának.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár mérsékletre szólította fel a feleket, és sürgette, hogy a történteket diplomáciai csatornákon keresztül kezeljék.

Rovatok