Index Vakbarát Hírportál

Kivonta hajóit Kína a Fülöp-szigetekről

2012. június 25., hétfő 17:45

Kína visszahívta hadihajóit az apró dél-kínai-tengeri szigetről, miután sikeres tárgyalásokat folytattak a Fülöp-szigetek kormányával. Korábban a Fülöp-szigetek haditengerészete már kivonta két saját hajóját a sziget lagúnájából, ám Benigno Aquino elnök azzal fenyegetőzött, hogy újra a szigethez vezényli azokat, ha a kínai hajók nem hagyják el a térséget – írja az Associated Press.


Huangyan-sziget, Panatag zátony nagyobb térképen

A fülöp-szigeteki külügyminiszter, Albert del Rosario hétfőn jelentette be, hogy információi szerint a sziget lagúnáját minden kínai hajó elhagyta. Korábbi nyilatkozata szerint Kína és a Fülöp-szigetek szóbeli megállapodást kötött a sziget lagúnájának kiürítéséről. A külügyminisztérium szóvivője azonban később hozzátette, a zátony közelében egyelőre ismeretlen számú kínai hajó van. A kínai külügy szerint a sziget körüli vita „az általános béke felé” közeledik, de a hajók kivonásának hírét nem kommentálták.

A Huangjan szigetre jelenleg Kína és a Fülöp-szigetek is igényt tart. A régóta tartó konfliktus áprilisban lobbant fel újra, amikor a fülöp-szigeteki hatóságok kínai halászhajókat ellenőriztek a sziget közelében, amit Peking zaklatásnak minősített. Válaszul Kína haditengerészeti erőket vezényelt Huangjan körzetében.

A manilai kormány szerint Kína öt őrhajót, tizenhat halászhajót és hetvennél is több csónakot küldött a szigethez, miközben nekik csak két hajójuk, köztük a parti őrség egysége van a közelben. Az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) – amelyet mindkét ország ratifikált – úgy rendelkezik, hogy a tengerparttal rendelkező országok a 200 tengeri mérföldön belüli területet kizárólagos gazdasági övezetükké nyilváníthatják. A kínaiak szerint azonban erre hivatkozva sem lehet megsérteni egy másik ország szuverenitását, miközben a Huangjan-sziget Kína része.

A patkó alakú zátony kedvelt vadászterülete a filippínó és kínai halászoknak. A Dél-Kínai-tengernek ez a része egyike a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalainak, és vélhetően igen gazdag földgázban és kőolajban.

Rovatok