Index Vakbarát Hírportál

Timosenko újabb pere Harkivban

2012. június 25., hétfő 14:54

Hétfőn az ukrajnai Harkivban folytatódott Julija Timosenko újabb pere, amelyben a már hivatali visszaélésért börtönbüntetését töltő volt ukrán kormányfőt ezúttal sikkasztással és adócsalással vádolták meg.

Timosenko egészségi állapotára hivatkozva ismét nem jelent meg a tárgyaláson, mint ahogy a korábbi fordulókon, április 19-20-án és 28-án sem. Ott volt viszont a tárgyalóteremben Pat Cox, az Európai Parlament egykori ír elnöke és Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő. Őket az Európai Parlament bízta meg azzal, hogy megfigyelőként kövessék nyomon a Timosenkóval szembeni jogi eljárásokat.

A hivatali visszaélésért, azaz a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt hétéves börtönbüntetését töltő Timosenko elleni második vád szerint az ellenzéki vezető 1996 és 2000 között az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég vezetőjeként állítólag adócsalást és sikkasztást követett el.

A Kommerszant Ukraina című lap nyilvánosságra hozta hétfőn a vádirat kivonatát, amely szerint a Timosenko vezette magánvállalat több mint 30 millió hrivnya (körülbelül 850 millió forint) kárt okozott az államnak, Timosenko pedig több mint 681 ezer (20 millió forintnyi) hrivnya adót nem fizetett be.

A vádirat a lap szerint jórészt a korábbi, 2001 és 2005 közötti nyomozás során összegyűjtött adatokra épül. Ezt a vizsgálatot 2005 januárjában lezárták, és 2009-ben el is évült, ám az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a főügyészség lehetőséget talált arra, hogy újraindítsa az eljárást. Arra hivatkoztak, hogy az elévülési időszak nem érvényes, mivel 2009-ben Timosenko újabb bűncselekményt követett el a gázmegállapodás aláírásával.

A tárgyalás alatt a bíróság épülete előtt egyszerre tüntettek a volt kormányfő hívei és ellenzői, körülbelül ezren-ezren mindkét oldalon.

A következő tárgyalási fordulót július 10-re tűzte ki a bíróság, amely elrendelte Timosenko törvényszéki egészségügyi vizsgálatát is.

 

Rovatok