Index Vakbarát Hírportál

Újabb szíriai tábornok dezertált

2012. június 25., hétfő 12:02

Magas rangú katonák egész sora hagyta ott a szír kormányhű hadsereget hétvégén. Törökországi hírek szerint vasárnap éjszaka és hétfő hajnal között valamikor egy szír tábornok, két ezredes, két őrnagy, valamint 30 sorkatona szökött át az országba családtagjaikkal együtt egy 200 fős menekültcsoport részeként. A mostani dezertálás 13-ra emelte a Törökországban menedéket kérő damaszkuszi tábornokok számát.

A 16 hónapja tartó szíriai harcok kezdete óta változó intenzitással, de folyamatos a menekültáradat a török-szír határon. A hírek szerint a szíriai hatóságok őrjáratokkal és aknazárak telepítésével nehezítik az ország elhagyását, de a BBC számításai szerint már így is 33 ezren érték el Törökországot, ahol többségük menekülttáborokban lakik.

A török és szír kormány, amely korábban mély barátságot ápolt, egyre jobban elhidegült egymástól az elmúlt hónapokban. Ankara védelmébe vette az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereget, ami a szír katonaság egykori tagjaiból szerveződött meg. Korábban történtek határ menti lövöldözéses incidensek is, amelyekben törökök sérültek meg, míg előző pénteken eltűnt két török pilóta, akiknek gépét állítólag szíriai erők lőtték le nemzetközi légtérben a Földközi-tenger partjainál.

Az F-4-es harci gép miatt egyébként hétfőn tart kabinet-megbeszélést a török kormány és már kérték is a NATO szerződés negyedik cikkének életbeléptetését, ami alapján a szövetség egy tagja konzultációra kérheti a többieket, ha úgy érzi, hogy fenyegetnék a biztonságát. Feltehetőleg az ügy holnap már napirendre is kerül a NATO tagországok brüsszeli nagyköveteinek találkozóján.

Rovatok