Index Vakbarát Hírportál

Az egyiptomi katonai rendőrség a jövőben nem tartóztathat le civileket

2012. június 26., kedd 17:21

A kairói közigazgatási bíróság kedden megsemmisítette az egyiptomi igazságügyi minisztériumnak azt a döntését, amely lehetővé tette, hogy a katonai rendőrség és a katonai titkosszolgálatok civil személyeket tartóztathassanak le.

A múlt hónapban született és kedden megsemmisített döntés felháborodást váltott ki politikai berkekben és a civil lakosság körében, különösen a mérsékelt iszlamista Muzulmán Testvériség nevű egyiptomi mozgalom tagjai között. Ezt az intézkedést ugyanis ez utóbbiak úgy minősítették, mint a katonai diktatúra kiépítésének eszközét.

A közigazgatási bíróság ugyanakkor kedden elhalasztotta a döntést arról, hogy semmissé nyilvánítsa a katonai tanács határozatát a parlament feloszlatásáról. Huszein Tantávi tábornok, a katonai tanács vezetője június 15-i hatállyal oszlatta fel a parlamentet, aláírva az erről szóló alkotmánybírósági döntést.

A mérsékelt iszlamisták úgy fogalmaztak akkor, hogy a katonai tanács a 30 millió egyiptomi által megválasztott parlament feloszlatásával lényegében teljhatalmat akar szerezni az országban.  A Hoszni Mubarak bukását kiváltó tömegmegmozdulásokból kinőtt politikai erőknek is az volt a véleményük, hogy a hatalmat gyakorló katonaság ezzel valójában bújtatott államcsínyt hajtott végre.

Rovatok