Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették Timosenko tárgyalását

2012. június 26., kedd 17:44

A Legfelsőbb Bíróság elhalasztotta Julija Timosenko egykori ukrán miniszterelnök fellebbezési kérelmének tárgyalását. A kijevi Legfelsőbb Bíróság döntése szerint a meghallgatást el kell halasztani mindaddig, amíg az orvosi vizsgálatátok meg nem állapítják, hogy Timosenko alkalmas az eljáráson való részvételre. A tárgyalás folytatását július 12-re tűzték ki – írja a Reuters.

Hasonló döntést hozott a bíróság hétfőn, amikor a volt miniszterelnök adócsalási ügyével kapcsolatos tárgyalást napolták el július 10-ig. A Reuters szerint a halasztásokban az is közrejátszott, hogy a Timosenko-ügy rossz fényt vet Viktor Janukovicsra, Ukrajna jelenlegi miniszterelnökére, valamint a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa Bajnokságra is. A bajnokság hivatalosan július elsejéig fog tartani, jelen döntés szerint addig a Timosenko ügyben semmiféle fejlemény nem várható.

Julija Timosenko jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti, amit hivatali visszaélésért róttak ki rá még 2011-ben. Az ítélet ellen Timosenko fellebbezett, ezt a meghallgatást halasztották el kedden. A hétfőn megindult második tárgyalás vádjai szerint Timosenko 1996 és 2000 között az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég vezetőjeként állítólag adócsalást és sikkasztást követett el. A Kommerszant Ukraina című lap nyilvánosságra hozta hétfőn a vádirat kivonatát, amely szerint a Timosenko vezette magánvállalat több mint 30 millió hrivnya (körülbelül 850 millió forint) kárt okozott az államnak, Timosenko pedig több mint 681 ezer (20 millió forintnyi) hrivnya adót nem fizetett be.

Rovatok