Index Vakbarát Hírportál

Női alelnöke lehet Egyiptomnak

2012. június 26., kedd 18:58

Mohamed Morszi, Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnöke női alelnököt akar kijelölni – számolt be a CNN-nek az elnök politikai tanácsadója. A lap értesülései szerint a másik lehetséges alelnökjelölt keresztény vallású. A tanácsadó azt is megerősítette még hétfőn, hogy Egyiptom nem lesz iszlám köztársaság.

„Ez az első alkalom az egyiptomi történelemben, hogy nő fogja betölteni ezt a posztot. Nem csak egy szektát, vagy érdekcsoportot fog képviselni, hanem a kormányzás fontos pillére lesz majd” – magyarázta Ahmed Deif, az elnök politikai tanácsadója. Morszi még a választások előtt úgy nyilatkozott: „A nők szerepe az egyiptomi társadalomban világos. A nők jogai egyenlőek a férfiakéval. Nem szabad különbséget tenni az egyiptomiak között a nemük alapján”. A Muszlim Testvériség vezetője azt is megígérte, hogy biztosítani fogja a kisebbségek jogainak sértetlenségét.

A bejelentésre nem sokkal azután került sor, hogy Ahmed Szafik, Morszi ellenfele elhagyta Egyiptomot és Abu Dhabiba távozott. Kedden a kairói közigazgatási bíróság megsemmisítette az egyiptomi igazságügyi minisztériumnak azt a döntését, amely lehetővé tette, hogy a katonai rendőrség és a katonai titkosszolgálatok civil személyeket tartóztathassanak le.

Rovatok