Index Vakbarát Hírportál

Adattolvaj-hálózatra csapott le az FBI

2012. június 27., szerda 07:36

Egy akcióval három kontinensen kéttucatnyi pénzügyi kiberbűnözőt fogtak el

Az Egyesült Államokban és további hét országban egy koordinált rendőri akció keretében 24 kiberbűnözőt fogtak el, akik hitelkártyák adatait lopták el, majd ezeket egymás között interneten cserélgették – közölte kedden az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész szerint ez volt a "történelem legnagyobb szabású koordinált nemzetközi bűnüldözési akciója", amely olyan bűnözők ellen irányul, aki online kereskedtek a lopott hitelkártya- és bankszámla-adatokkal.

A gyanúsítottakra az FBI embereinek kétévi beépített nyomozói munkája után csaptak le. A 24 letartóztatott közül 11-et az Egyesült Államokban fogtak el, hatot Nagy-Britanniában, kettőt Boszniában és egyet-egyet Norvégiában, Németországban, Olaszországban, Bulgáriában, illetve Japánban. A nyomozásban az ausztrál hatóságok is segítséget nyújtottak.

Az elfogott elkövetők életkora 18-24 év, s néhányukra akár 40 évi szabadságvesztés is várhat. A héten végrehajtott letartóztatások során négy gyanúsítottat nem sikerült kézre keríteni.

Az FBI becslése szerint az akcióval 205 millió dollárnyi további lopást sikerült megakadályozni. A hatóságok 47 céget és közintézményt értesítettek arról, hogy a banki adataikhoz illetéktelenek hozzáfértek.

Az FBI emberei egy Carder Profit elnevezésű titkos internetes fórum létrehozásával csalták lépre az elkövetőket.

Rovatok