Index Vakbarát Hírportál

Basescu utazhat az EU-csúcsra

2012. június 27., szerda 16:39 | aznap frissítve

Traian Basescu államfő utazhat Brüsszelbe a csütörtökön kezdődő EU-csúcsra, nem Victor Ponta miniszterelnök – áll a román alkotmánybíróság szerdai közleményében.

Az alkotmánybírák döntése szerint az Európai Tanács ülésén Romániát az államfőnek, nem a miniszterelnöknek kell képviselnie. Megjegyzik, hogy az államfő átadhatja ezt a hatáskörét a miniszterelnöknek, ha akarja.

Azt követően kellett állást foglalnia az alkotmánybíróságnak, hogy a Victor Ponta vezette kormány kizárta a román küldöttségből az államfőt. A külügy korábban olyan listát küldött Brüsszelbe, amelyről hiányzott Basescu neve. E lista szerint a román küldöttséget Ponta vezette volna.

Az alkotmánybíróság megállapította, hogy az államfő kizárásával alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és az államfő között, majd leszögezte, hogy az alkotmány szerint az államfő képviselheti Romániát az EU-csúcson.

Ponta is megy

Ponta csalódottságát fejezte ki a talárosok határozata miatt. Élesen bírálta a kilenctagú testület öt tagját, akiket elfogultsággal vádolt. Szerinte az öt alkotmánybírát Basescu nevezte ki, akik ezért mindig teljesítik az államfő óhajait. A kormányfő bejelentette, hogy az alkotmánybírósági döntés ellenére ő is el fog utazni az Európai Tanács ülésére azért, hogy képviselje a román nép érdekeit.

A Basescut támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) politikusai szerint Ponta semmibe veszi az alkotmányt, ami szerintük példátlan az Európai Unió tagállamaiban, és eddig egyetlen román miniszterelnök sem vetemedett ilyen lépésre.

Ponta korábban úgy nyilatkozott, hogy az alkotmánybíróságnak nincs joga eldönteni, melyikük utazhat Brüsszelbe. A kormányfő szerint Basescu tévesen értelmezi az alkotmányt, hiszen az nem jogosítja fel arra, hogy kizárólag ő képviselje külföldön a román államot. Mint mondta, azért kell neki Brüsszelbe utaznia, mert olyan kérdések szerepelnek az EU-csúcson, amelyek a kormány hatáskörébe tartoznak.

Romániában eddig azért nem merült fel ilyen élesen ez a vita, mert a rendszerváltás óta nem alakult ki még igazi társbérlet az eltérő politikai irányultságú állam- és kormányfő között.

Romániát 2007 óta az államfő és a kormányfő képviselte az EU-csúcsokon, de a Lisszaboni Szerződés elfogadása óta egy tagállamot csak egy közjogi méltóság képviselhet az ilyen találkozókon. Románia esetében ezt a feladatot mindig az államfő látta el.

Május elején azonban kormányváltás volt Romániában, és az addig ellenzékben lévő Szociálliberális Szövetség (USL) került hatalomra. Az új kormány megkérdőjelezte azt, hogy Romániát csak az államfő képviselheti külföldön, így a vita az alkotmánybíróság elé került.

Rovatok