Index Vakbarát Hírportál

Testi sértés a körülmetélés?

2012. június 27., szerda 09:46

Zsidó és muszlim csoportok is a vallási autonómiájuk megsértésének tartják, hogy egy német bíróság úgy döntött: a fiúgyerekek vallási okokból történő körülmetélése testi sértésnek minősül – írja a BBC.

A perre azt követően került sor, hogy egy kisfiún vallási okokból elvégzett körülmetélési beavatkozás súlyos szövődményeket okozott. A női körülmetéléssel (a klitorisz kimetszésével) szemben a pénisz előbőrének eltávolítása nem számít illegális beavatkozásnak Németországban, a bíróság most mégis kimondta: a gyermek testi önrendelkezéshez fűződő alapjoga erősebb a szülők jogainál.

A körülmetélés ugyanis a bíróság szerint ellentétes a gyermek érdekével, hogy később szabadon döntsön vallási hovatartozásáról.

Az orvost felmentették, az ítélet pedig nem jogerős, de a szakértők szerint könnyen precedenst teremthet a bíróságokon. A Németországi Központi Zsidótanács elnöke, Dieter Graumann a döntést a vallási közösségek önrendelkezését sértő példátlan, drámai beavatkozásnak nevezte.

Az ügy az alapjogi vonatkozások miatt akár a karlsruhei alkotmánybíróságra is eljuthat, ugyanakkor egyelőre senki nem tudja, hogy miként lehetne megnyugtatóan rendezni. A BBC tudósítója etikai és politikai aknamezőnek nevezte.

A körülmetélés a vallásos zsidóknál és muszlimoknál is rituális alapú, ugyanakkor egészségügyi érvek is szólnak mellette. Az Egyesült Államokban épp ezért sok szülő vallási ok nélkül is elvégezteti a kisgyerekén.

Rovatok