Index Vakbarát Hírportál

Törölték Nyirő József temetési engedélyét

2012. június 27., szerda 14:04

A Hargita Megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott, Nyirő József nevére szóló temetkezési engedélyt. A törvényszék szóvivője elmondta, a törvényszéknek harminc napon belül kell eljuttatnia a megindokolt ítéletet a feleknek, akik az ezt követő 15 napban nyújthatnak be fellebbezést az ítélet ellen.

Nyirő József nyilasnak látszó író hamvainak május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi temetése azért hiúsult meg, mert a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által május 25-én kibocsátott temetési engedély formai hibát tartalmazott. Amint azt Augusta-Cristina Urzica prefektus közölte, az iratban egy 2012-ben kiállított dokumentumra (vélhetően a hamvasztás dokumentumára) hivatkoztak, és nem az 1953-ban kiállított halotti anyakönyvi kivonatra, amint azt a törvény előírja.

A prefektus a Hargita Megyei Törvényszék közigazgatási osztályán kérte az engedély érvénytelenítését. A román törvények értelmében a közigazgatási bíróságon megtámadott határozatok hatályát mindaddig felfüggesztik, míg ítélet nem születik azokról. A prefektusi intézkedés mintegy eleget tett a Nyirő József újratemetését ellenző kormánypárti román politikusok nyilatkozatainak.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezte. Nyirő hamvait május 23-án ravatalozták fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Az újratemetés a románia magyarságot is megosztotta. Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere például nem járult hozzá, hogy az újratemetési szertartást Székelyudvarhely főterén tartsák meg. Mint mondta, az újratemetés egyes pártok választási kampányának részét képzi, átpolitizáltsága miatt mégy a kegyeletsértés veszélye is fennáll.

Az újratemetés ellen a román kormány is tiltakozott, még a bukaresti magyar nagykövetet is bekérték, de az újratemetésre tartó magyar rendszámú autókat, és az újratemetést intéző plébániát is ellenőrizték Székelyudvarhelyen a román hatóságok Nyírő József hamvai miatt.

Kövér László, az országgyűlés elnöke később a megemlékezésen azt mondta, hogy "győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek a hamvaitól is félnek". Kövér szereplése miatt visszaadta állami kitüntetését a Nobel-békedíjas Elie Wiesel, Izrael pedig visszavonta Kövér állami meghívását.

Rovatok