Index Vakbarát Hírportál

Autókat robbantottak Irakban: 20 halott

2012. június 28., csütörtök 23:05

Húsz ember meghalt és több mint száz megsebesült csütörtökön azokban a pokolgépes merényletekben, amiket az iraki fővárosban és környékén követtek el.

Nyolcan haltak meg abban a merényletben, amelyet a főleg síiták lakta, Vasas nevű bagdadi negyedben, egy piac bejáratánál követtek el parkoló autóba rejtett pokolgéppel. A sebesültek száma 30.

Ugyancsak gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak a Bagdadtól 20 kilométerrel északra fekvő, főleg szunniták lakta Tádzsi városban, egy kormányzati épület előtt. Itt a halálos áldozatok száma kettő, a sebesülteké 15. A kormányzati épületben súlyos károk keletkeztek - közölte a helyi rendőrség.

A dél-bagdadi Abu-Dsír negyedben az út mentén helyeztek el robbanószerkezetet, és akkor hozták működésbe, amikor elhaladt mellette egy rendőrjárőr. A detonációban meghalt két rendőr, öt másik megsebesült - közölték helyi kollégáik.

A Bagdadtól 60 kilométerre északkeletre fekvő Baakúba városban a síiták egyik szent helyének közelében gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak, a merényletnek hat halottja és 51 sebesültje volt. Előzőleg két ember vesztette életét, négy pedig megsebesült egy pokolgép robbanásának következtében. A fővárostól 110 kilométerre északra fekvő Szamarrában pedig két rendőrt lőttek le, kettőt pedig megsebesítettek.

Félő, hogy a vallási gyűlöletből fakadó erőszak új hulláma indult el az országban. Ebben a hónapban már több mint 200 a merényletek halálos áldozatainak száma, és többségük síita. A fegyveres szunnita csoportok az iraki fegyveres erők tagjai mellett főleg a síitákra vadásznak.

Rovatok