Index Vakbarát Hírportál

Csehszlovákiának kémkedett a brit miniszter

2012. június 28., csütörtök 21:03

A brit kormány kivizsgálja, igazak-e azok az állítások, amelyek szerint egy volt miniszter egy évtizeden át látta el információkkal a csehszlovák titkosszolgálatot a hidegháború idején. A BBC értesülései szerint Raymond Mawby 1961 és 1971 között Csehszlovákiának dolgozó kémeknek adott el információkat. Az egykori konzervatív párti törvényhozó az 1960-as évek közepén egy rövid ideig miniszteri tisztet is betöltött.

A korábban titkosított cseh titkosszolgálati dokumentumok szerint Raymond Mawby főként kollégáiról szóló információkkal látta el a hírszerzőket, de átadta a cseh hírszerzőknek a brit miniszterelnök Downing Street 10. szám alatti hivatalának kézzel rajzolt tervrajzát is.

Raymond Mawbyt egy nagykövetségi koktélpartin környékezték meg, majd cseh titkosszolgálati tisztekkel találkozott előkelő londoni találkozóhelyeken. Állítólag szerencsejáték-függősége miatt vált a csehszlovák hírszerzők informátorává. A politikus „Laval” kódnéven folytatta tevékenységét. Valóban értékes anyagokhoz és titkos iratokhoz sosem volt hozzáférése, így 1971 novemberében a csehszlovák kémek megszakították vele a kapcsolatot.

A kémkedéssel vádolt politikus képviselői pályafutása 1983-ban ért véget, és 1990-ben halt meg.

Rovatok