Index Vakbarát Hírportál

Iratokat tartott vissza az amerikai igazságügyi miniszter

2012. június 28., csütörtök 23:35 | tizenegy éve frissítve

Az amerikai képviselőház a kongresszus megsértése miatt elmarasztalta Eric Holder igazságügyi minisztert csütörtökön, mivel nem adott át minden tőle követelt iratot egy, a fegyvercsempészek elleni titkos akció kudarcának okait feltáró vizsgálóbizottságnak. Korábban még sohasem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő igazságügyi minisztert hasonló ügyben elmarasztaltak volna a törvényhozásban.

A kongresszusi vizsgálatot tavaly októberben indították el Holder és és az általa irányított tárca több vezetője ellen, amiért kudarcot vallott egy titkos művelet, amelynek célja az lett volna, hogy feltérképezze, hogyan kerülnek át fegyverek az Egyesült Államokból a mexikói drogkartellekhez.

A nálunk Halálos iram címen futó, autósöldözésekkel teli filmről, a Fast and Furious-ról (Gyors és Dühös) elnevezett akció során az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) arizonai munkatársai 2009 és 2010 folyamán megpróbálták beépüléssel és a bűnözők félrevezetésével nyomon követni, hogyan jutnak fegyverek a mexikói kábítószer-csempészekhez.

Ehelyett azonban a saját kelepcéjükbe estek, mert az árunak nyoma veszett, miután az eredeti vevő azt másoknak adta tovább. A fegyvereket később több mexikói és amerikai területen elkövetett bűnügyben használták fel. A legsúlyosabb eset 2010 decemberében volt, amikor az arizonai Nogales közelében tűzharcban életét vesztette az amerikai határőrizet egyik tagja, Brian Terry. A helyszínen két olyan Kalasnyikov-gépkarabélyt találtak, amelyeket az eltűnt fegyverek között tartottak számon.

Az ügy miatt augusztus végén elmozdították hivatalából Kenneth Melsont, az ATF megbízott igazgatóját. A Fast and Furious kudarca nyomán kongresszusi és igazságügyi minisztériumi vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy hivatalos személyek tudtával jutottak-e át a fegyverek a mexikói határon. Vallomásában több ügynök is azt vallotta, hogy megtiltották nekik a gyilkos szállítmányok követését.

Holder már az idézés bejelentését követően bejelentette, hogy politikai játéknak tartja a vizsgálatot. Issa bizottsági elnök a kongresszusi tényfeltárás obstruálásával és félrevezetéssel vádolta meg a minisztert, mert májusban azt vallotta az igazságügyi bizottság előtt, hogy csak néhány hete volt tudomása az ügyről. Issa szerint Holder már sokkal korábban tudott az ügyről.

A Fast and Furious körül folytatott kongresszusi vizsgálódás - miután az igazságügyi minisztérium eleinte tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz - elhúzódó pártpolitikai összecsapássá fajult a képviselőház felügyeleti és kormányzati reform ügyében illetékes bizottságában. A testület republikánus tagjai a meghallgatások során újabb és újabb dokumentumok átadását követelték, lemondásra szólították fel az igazságügyi minisztert, és azt állították, hogy a kormány megpróbál eltitkolni valamit. A demokrata párti politikusok ezzel szemben "karaktergyilkosságot" emlegettek, a fegyverkereskedelemre és -tartásra vonatkozó törvények szigorítását követelték, és azt állították: ellenfeleik célja az, hogy lejárassák a kormányt a választási évben.

A Fehér Ház a múlt héten a "kormányzati kiváltság" elve alapján hivatalosan is megtagadta, hogy az eddig kiadott 7600 dokumentumon felül a kongresszusi vizsgálat számára kiszolgáltassa a Fast and Furios fedőnevű akcióra vonatkozó, eddig visszatartott iratokat.

A szövetségi alsóház 255-67 arányban marasztalta el a minisztert. Számos demokrata képviselő a távollétével tiltakozott az aktus ellen. A szavazás azonban alapvetően jelképes, mert az ügyben éppen az igazságügyi minisztériumnak kellene eljárnia az elmarasztalt politikus ellen. A képviselőházi voksolás nyomán akár évekig elhúzódó pereskedés kezdődhet.

Az elmarasztaló döntésre reagálva Holder ismét kijelentette, hogy a vizsgálat politikai töltetű és öncélú volt, és nem zavarja meg az igazságügyi tárca munkáját.

Rovatok