Index Vakbarát Hírportál

Hatvanéves repülőroncsot találtak egy alaszkai gleccserben

2012. június 28., csütörtök 18:27

A hatóságok szerint egy 1952-ben lezuhant C-124A Globemaster szállítógép roncsait találták meg június 10-én Alaszkában, a Colony gleccserben, mintegy 65 kilométerre Anchorage-től, az állam legnagyobb városától. A kutatásban résztvevő egyik tiszt szerint a hónap elején feltárt roncs megegyezik azzal a géppel, ami hatvan évvel ezelőtt, 52 emberrel a fedélzetén tűnt el a térségben – írja a Foxnews.

Jamie Dobson kapitány elmondta, a kutatást végző hatóságok jelenleg az 1952-ben lezuhant gépen utazók hozzátartozóinak DNS vizsgálatát végzik. A tiszt szerint ez a munka akár hat teljes évig is eltarthat. „Még mindig a legelején vagyunk a vizsgálatnak. Nagyon közel vagyunk a rajtvonalhoz, a célvonal még elképesztően messze van” – magyarázta Dobson.

A gép roncsai az alaszkai Nemzeti Gárda fedezte fel, majd hamarosan meglelték a gépen utazók csontjait is. A teherszállítón eltűnése pillanatában 41 utas és 11 fős legénység tartózkodott. Korabeli jelentések szerint 1952 novemberében ez volt a harmadik gép, ami Alaszka felett tűnt el, és a hatodik, ami a Csendes-óceáni térségben veszett oda.

A C-124-esek 1950-től 1974-ig álltak szolgálatban az Egyesült Államokban. A négymotoros gépből összesen 448 darabot építettek, amikből ma már csak 9 darab létezik. Pilótái a gépet a „vén reszkető” becenévvel illették.

Rovatok