Index Vakbarát Hírportál

Karadžić nem követett el népirtást

2012. június 28., csütörtök 15:03 | aznap frissítve

A hágai Nemzetközi Törvényszék felmentette Radovan Karadžić volt boszniai szerb vezetőt egyrendbeli népirtás vádpontja alól. A bírók döntése szerint az ügyészek által benyújtott bizonyítékok nem voltak elegendőek annak megállapítására, hogy a boszniai szerb csapatok által 1992-ben elkövetett gyilkosságok népirtásnak minősülnek.

A törvényszék ugyanakkor visszautasította tíz további vádpont, köztük az 1995-ös srebrenicai mészárlással kapcsolatos egyrendbeli népirtás ejtését. A boszniai városban a szerb erők csaknem nyolcezer boszniai muszlim férfit és fiút öltek meg, Európában a második világháború után ez volt a legvéresebb mészárlás. A mészárlásról a törvényszék már több esetben kimondta, hogy az népirtás volt.

Karadžićot gyakorlatilag az összes, szerbek által Bosznia-Hercegovinában 1992 és 1995 között elkövetett háborús bűncselekménnyel vádolják, mivel ebben az időszakban ő volt a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, valamint a hadsereg főparancsnoka. A bűnlajstromról részletesen itt olvashat>>>

Karadžićot négy éve fogták el Belgrádban, ahol Dragan Dabić álnéven bujkált. Hamis papírjai voltak, szabadon mozoghatott és dolgozhatott Szerbiában, lakóhelye Új Belgrádban volt, és egy magánklinikán dolgozott, ahol alternatív gyógymódokkal kereste kenyerét. Se a munkaadója, se a lakásának főbérlője nem tudta, hogy kicsoda ő valójában.

Karadzic ártatlannak vallja magát, és június elején az ellene felhozott összes vádpont ejtését kérte a bíróságtól. Még a tanúkihallgatás kezdetén úgy nyilatkozott, hogy nem felelős a történtekért, egyebek között azért, mert szerinte elsőként a bosnyákok támadtak a szerbekre, és a katonai műveletek erre válaszul születtek. A 2009 őszén kezdődött per az év második felében a további tíz vádpont tárgyalásával folytatódik majd.

Rovatok