Index Vakbarát Hírportál

London: Assange adja fel magát!

2012. június 28., csütörtök 19:09 | aznap frissítve

A brit rendőrség csütörtökön felszólította Julian Assange-ot, a kiszivárogtatásaival világszerte nagy botrányt keltett WikiLeaks portál alapítóját – aki Ecuador londoni nagykövetségére menekült –, hogy jelenjen meg egy fővárosi rendőrőrsön kiadatási ügyével kapcsolatban.

A rendőrség tájékoztatása szerint hivatalosan is felszólítottak egy 40 éves férfit, hogy adja fel magát egy, a hatóság által megjelölt helyen és időpontban. A közlemény szerint az illető megsértette ideiglenes szabadlábra helyezésének feltételeit, és ha nem adja fel magát, letartóztatják.

A közlemény a brit rendőrségi szabályokkal összhangban nem nevezte meg a felszólított személyt, de brit médiaértesülések szerint Assange-ról van szó. A BBC közszolgálati adó szerint a felszólítást Assange-hoz és Ecuador nagykövetségéhez is eljuttatták.

A követség nem kommentálta az ügyet. Egyes híradások arról számoltak be, hogy Assange pénteken feladja magát egy londoni rendőrőrsön.

Assange múlt hét kedden politikai menedékjogért folyamodott a latin-amerikai ország londoni nagykövetségén, miután pár nappal korábban a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította kiadatási ügyének újratárgyalását, így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a brit hatóságok kiadják Svédországnak, ahol szexuális bűncselekmények vádjával folyik ellene nyomozás.

A WikiLeaks-alapító attól tart, hogy kiadatása esetén az Egyesült Államokba küldik, ahol állítása szerint azért akarják felelősségre vonni, mert portálja hozzávetőleg négyszázezer titkos és bizalmas minősítésű amerikai diplomáciai táviratot hozott nyilvánosságra.

A latin-amerikai ország még nem döntött kérelme ügyében, de a férfi a menedékjog megadása esetén sem valószínű, hogy megúszná a letartóztatást, mivel az Ecuadorba utazáshoz el kell hagynia a nagykövetség épületét - amelybe a helyi hatóságok nem léphetnek be - és brit felségterületre kell lépnie, ez esetben azonban a londoni rendőrség őrizetbe venné.

Rovatok