Index Vakbarát Hírportál

Pszichológus vizsgálja a zimbabwei boszorkányokat

2012. június 28., csütörtök 16:52

Elmeorvosi vizsgálatra köteleztek a zimbabwei hatóságok két idősebb, magát boszorkánynak valló nőt, miután a hónap elején a rendőrség őrizetbe vette őket. A két nőt a rendőrök meztelenül találták meg egy kertben, Chinhoyi városában.

Rosemary Kamanga és Esnath Maodza azt állította, hogy repülő kosaruk dobta le őket a kertbe egy nem messze tartott éji rituálé után. Mivel Zimbabwében jelenleg törvény tiltja a boszorkányságot, azonnal letartóztatták őket.

A boszorkányok által használt repülő eszköz az úgynevezett gabonaszelelő kosár, amiben a termést fel-feldobálva a széllel választják szét a pelyvát és a magvakat. A helyi hiedelmek szerint a kosár hasonló segédeszköze a helyi boszorkányoknak, mint az európai kultúrkörben a seprű.

A hatóságok a két nőt várhatóan pénzbüntetésre fogja ítélni, de az ügyészség megrótta őket, amiért „félelmet keltettek a helyi lakosságban”. A délkelet-afrikai Zimbabwében, ahol a lakosok nagyjából háromnegyede hisz a törzsi vallásban – sokan közülük úgy, hogy közben a katolikus hitet is gyakorolják –, most is széles körben élnek a boszorkánysággal kapcsolatos hiedelmek és törzsi babonák.

Rovatok