Index Vakbarát Hírportál

Száz éve nem volt sújtotta ekkora szárazság Észak-Koreát

2012. június 28., csütörtök 17:11

Óriási szárazság tombol Észak-Koreában, ami jelentősen visszavetette az ország élelmiszer-termelését. A KCNA állami hírügynökség szerint a hőmérséklet jelenleg 8 fokkal magasabb az átlagos nyári adatoknál. Csapadék szinte alig van, számos víztározó kiszáradt, a rizsföldek felrepedeztek. A kukoricaszárak átlagosan mindössze 38 centiméter magasra nőttek, noha a gazdálkodók szerint már másfél méter magasnak kéne lenniük – írja a Telegraph.

A szárazság súlyosan érinti az ország nyugati részén található mintegy 20 000 hektáros területet is, amit Észak-Korea éléskamrájaként szoktak emlegetni nyugati szakértők. Ez tovább súlyosbítja az országban fennálló élelmiszerhiányt. Az ENSZ Világélelmezési programja már tavaly szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy 3,5 millió ember alultáplált és éhezik Észak-Koreában.

„Strukturális probléma van a háttérben. A mezőgazdaság egyszerűen nem termel elegendő élelmiszert az országban élő emberek számára. Becsléseink szerint fél millió tonna élelmiszer hiányzik minden évben a szükséges élelmiszer mennyiségből” – magyarázta Wolfgang Jamann, a World Hunger Aid főtitkára. Jamann megjegyezte, hogy az Észak-Korea által használt mezőgazdasági eszközök színvonala az ötvenes éveket képviseli, hiányoznak a modern gépek, az alkatrészek és a megfelelő üzemanyag is.

Mindeközben Phenjanban továbbra is igyekeznek egy „erős és virágzó nemzet” benyomását kelteni. A múlt héten nyitották meg a Changjon Street komplexumot, ahol több szintes lakások, iskolák, orvosi rendelők, éttermek és Népi színház várja a látogatókat. Az állami hírügynökség szerint az építők bravúros munkával, egyetlen év alatt építették meg az elitnegyedet.

Rovatok