Index Vakbarát Hírportál

Assange nem adja fel magát

2012. június 29., péntek 19:54

A hivatalos idézés ellenére nem adja fel magát a Scotland Yardnak Julian Assange, a Wikileaks alapítója, aki Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. A svéd hatóságok által szexuális bűncselekmények miatt körözött Assange a múlt héten jelentkezett a dél-amerikai ország londoni diplomáciai képviseletén, ahol politikai menedékjogért folyamodott.

A nagykövetség befogadta, és kérvényét továbbította az ecuadori kormánynak. Az ausztrál állampolgárt korábban óvadék ellenében engedték szabadon a brit hatóságok.

A londoni rendőrség álláspontja szerint a Wikileaks alapítója ezzel megsértette szabadlábra helyezésének feltételeit, és ezért jelentkeznie kell a kijelölt rendőrőrsön, ahol őrizetbe veszik. Julian Assange jogi képviselője pénteken közölte, hogy védence nem hagyja el az ecuadori nagykövetséget, mivel a menedékjogkérelmek elbírálásának a brit és a nemzetközi jogszabályok egyaránt elsőbbséget adnak a kiadatási végzésekkel szemben.

Az ügyvéd szerint Assange tart attól is, hogy a brit hatóságok esetleg nem Svédországnak, hanem az Egyesült Államoknak adják ki őt. Az amerikai hatóságok azért keresik Assange-t, mert portálja hozzávetőleg négyszázezer titkos és bizalmas minősítésű amerikai diplomáciai táviratot hozott nyilvánosságra. Julian Assange így az ecuadori nagykövetségen marad menedékjogkérelmének elbírálásáig.

Rovatok