Index Vakbarát Hírportál

Madoff öccse is bűnös

2012. június 29., péntek 22:45

Peter Madoff, Bernard Madoff öccse bűnösnek vallotta magát bátyja piramisjátátékában, így tíz éves börtönbüntetés vár rá. Janice Fedarcyk, az FBI igazgatóhelyettese szerint Peter Madoff kulcsszereplője volt az USA történetének egyik legnagyobb pénzügyi szélhámosságában, és megbánása nem őszinte. A 66 éves egykori bankár a Madoff birodalom vezetésében negyven éven át vett részt, kezei között 143,1 milliárd dollár folyt át.

Éppen ezért nem túl hihető, hogy ő nem tudott semmiről, és amikor a bátyja beavatta a nagy svindli részleteibe, "sokkot kapott a döbbenettől." Ez abban nem akadályozta meg, hogy Bernie bétyja oldalán tovább folytassa a befektetők átverését, amit ráadásul a bíróság szerint évtizedeken át művelt. Peter Madff a nyolcadik vádlott, aki az ügyben bűnösnek vallotta magát.

A 73 esztendős Bernard Madoff, a világ eddigi legnagyobb csalásának szellemi atyja, 150 éves börtönbüntetését tölti, miután 2009 márciusában bűnösnek vallotta magát. A szövetségi ügyészség a kárt korábban 65 milliárdra becsülte.

Madoff - akinek John Malkovich-ot is sikerült megvezetnie - jelenleg 150 éves büntetését tölti, amit 2009 júniusában szabtak ki rá a 65 milliárd dolláros átverésért. Az amerikai befektetési tanácsadó úgy csalt ki pénzt az ügyfeleitől, hogy az új ügyfelek pénzét adta oda a régi ügyfeleknek, mintha azok a befektetésük hozamai lennének. 2008-ban, mikor a pénzügyi válság hatására ügyfeleinek tömegei akartak hirtelen a pénzükhöz jutni, a piramisjáték összedőlt, és Madoff feladta magát.

2009-ben bűnösnek vallotta magát 11 vádpontban, többek között pénzmosásban.

Rovatok