Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak a szíriai átmenetről

2012. június 30., szombat 20:49

Átmeneti egységkormány létrehozásáról állapodtak meg a szíriai rendezésről tárgyaló nagyhatalmak a svájci Genfben, jelentette a BBC. Az ötletet az ENSZ Biztonsági Tanácsának mind az öt országa, még a szíriai hatalmat fegyverekkel támogató Oroszország és a minden kérdésben a három nyugati országgal szembehelyezkedő Kína is támogatta.

Az ENSZ szíriai különmegbízottja, a volt főtitkár Kofi Annan szerint az átmeneti kormánynak teljes végrehajtó hatalma lenne, és abban a jelenlegi vezetés is képviseltetné magát, de a fegyveres ellenzéket is be kell vonni. Az átmeneti kormány aztán kidolgozná a békés átmenet feltételeit, az új alkotmányt és szabad választásokat írna ki.

A megállapodás szépséghibája, hogy a konferencián az érintettek, a szír ellenzék és Basír el-Aszád rezsime nem képviselték magukat.

Szíriában mindeközben nem változott a helyzet. Csak pénteken 180-an vesztették életüket a harcokban, amikor a kormányerők szokás szerint civil lakónegyedeket bombáztak Damaszkusz elővárosaiban és a lázadás központjában, Homszban.

Rovatok