Index Vakbarát Hírportál

Cameron: Gond a túl sok Európa

2012. július 1., vasárnap 15:18

Az euróövezeten kívüli EU-tagországoknak nem „a túl kevés, hanem a túl sok Európa" okoz gondot, írta vasárnap megjelent cikkében David Cameron brit miniszterelnök, aki szerint ugyanakkor Nagy-Britanniának szüksége van az EU-ra, és nem időszerű a sokak által követelt népszavazás a brit EU-tagság jövőjéről.

Cameron a Sunday Telegraph-ban úgy vélte, a túl sok Európa arra vonatkozik, hogy az unióban túl magasak a költségek, eltúlzott a bürokrácia, és túlságosan sok a beavatkozás az EU részéről olyan ügyekbe, amelyek a nemzetállamokra, a civil társadalomra vagy az egyénre tartoznak. A konzervatív párti brit miniszterelnök szerint rengeteg az olyan EU-jogszabály – például szociális, munkaidő-szabályozási és belügyi kérdésekben –, amelyeket törölni kellene.

Cameron készen áll megfontolni egy referendumot az Egyesült Királyság EU-tagságáról, de csak ha eljött a megfelelő idő, írta a Sunday Telegraph-ban. A cikkben azt írta, hogy valódi választást akar kínálni a szavazóknak.

Hozzátette, hogy nem ért egyet azokkal, akik szerint Nagy-Britanniának távoznia kellene az Európai Unióból, mivel nem ez szolgálná legjobban az ország érdekeit. Ennek megfelelően nem ért egyet azokkal sem, akik szerint a lehető leghamarabb népszavazást kell tartani arról, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon-e, vagy kilépjen az unióból.

Vasárnapi londoni kommentárok szerint Cameron mindezzel valójában azt kívánta jelezni az uniós tagságról szóló népszavazást mind hangosabban követelő tory parlamenti hátországnak, hogy ő sem zárkózik el teljesen egy esetleges referendumtól, de annak nem most van itt az ideje, és nem arról kell népszavazást rendezni, hogy Nagy-Britannia az unió tagja maradjon-e.

A koalíciós partner liberális demokraták szerint a cikk valójában csak a toryk belharcáról szól. A Labour pedig azzal támadta Cameront, hogy belső ügyekkel foglalkozik, miközben az eurozóna válsága az igazi probléma.

William Hague külügyminiszter azt mondta, hogy akkor kellene dönteni a kérdésben, amikor már tisztán látszik, merre halad Európa, és hogyan lehetne javítani Nagy-Britannia kapcsolatain az EU-val, írja a BBC.

A legutóbbi felmérések szerint a Konzervatív Párt tagjainak egyértelmű többsége azt szeretné, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból. A konzervatív párttagok több mint egyharmada számít is arra, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból. Arra a kérdésre, hogy az ország tíz év múlva is az EU tagja lesz-e, a ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló internetes politikai fórumon a válaszolók 36 százaléka vélekedett úgy, hogy nem.

Rovatok