Index Vakbarát Hírportál

Magyar szál az osztrák korrupciós perben?

2012. július 1., vasárnap 15:27 | aznap frissítve

Újabb korrupciós vádakkal kell szembenéznie Alfons Mensdorff-Pouilly fegyverlobbistának a Profil című osztrák lap cikke szerint. Az Osztrák Néppárt vadászgép-beszerzési botránya és a Telekom Austria körüli korrupciós ügyek miatt 2008 óta folyik nyomozás a férfi ellen. Most egy volt kollégája állította azt, hogy több millió euró kenőpénzt osztott szét magyarországi kórházak altatógép-beszerzéseivel összefüggésben.

A Profil nyomtatásban majd csak hétfőn megjelenő száma többek közt vitatja a lobbista osztrák gróf feleségének, Maria Rauch-Kallat volt egészségügyi miniszternek az állítását, miszerint Mensdorff nem profitált az ő politikai tevékenységéből. A Profil az előző héten közölt információi szerint Mensdorff-Puilly 2006-ban a Drägerwerk AG orvostechnikai eszközöket gyártó német cégtől kétszázezer eurós honoráriumot kapott, és ugyanebben az évben a tárca a Drägert bízta meg kilencmillió védőmaszk szállításával kiskereskedelmi üzletekhez. A lap újabb cikkében a birtokába került dokumentumok alapján azt állítja, hogy Rauch-Kallatnak, az Osztrák Néppárt volt miniszterének az állításával ellentétben a tárca nem csupán kezdeményezte a tárgyalásokat, hanem aktívan közreműködött a gyártó kiválasztásában. Rauch-Kallat az előző heti cikk miatt pert helyezett kilátásba a lap ellen.

A Profil értesülése szerint Mensdorff egy volt munkatársa az osztrák ügyészségnek azt mondta, a lobbistának a Drägerwerknek végzett tanácsadói tevékenysége alatt több millió eurós kenőpénzt osztottak szét magyarországi kórházak altatógép-beszerzéseivel összefüggésben. A lobbista ügyvédje a lapnak nyilatkozva kijelentette: más tanúk állításai cáfolják a volt munkatárs vallomását.

Gripen-botrányok

Mensdorff-Pouilly ügyei 2008 óta folyamatosan napirenden vannak az osztrák sajtóban. A British Aero Space fegyvergyártó komszern egykori kelet-közép-európai ügynöke ellen nyomozás folyik többek között a 2000-es évek eleji, az Osztrák Néppárt vezette kormány alatt végrehajtott vadászrepülők beszerzésével kapcsolatban, de 2007 vége óta nyomoznak utána a brit és svéd hatóságok is. A gyanú szerint megbízója, a BAE érdekében politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában, ahol a Gripenek és a Eurofighterek ügyét egyengette. Az osztrák és a svéd sajtó a magyar Gripen-szálat is emlegette.

A hivatalos vádemelés szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok, köztük Csehország, Magyarország és Ausztria "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" korrupciós kifizetések folyósítására, vagy ilyen kifizetésekről szóló egyezségekre. Ezekkel ösztönözte volna a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését a kormányoktól, vagy jutalmazta a már elnyert szerződéseket.

Az osztrákok mellett a brit hatóságok is vádat emeltek Mensdorff-Pouilly ellen, de a BAE Systems hadiipari cégcsoport, ahol az osztrág gróf lobbitevékenységet folytatott, vádalkut kötött, így megszüntették az eljárást. A vádalku alapján a BAE Systems Nagy-Britanniában harmincmillió font, Amerikában további 250 millió font pénzbírság befizetését vállalta. Mensdorff-Pouilly 377 ezer fontnyi kártérítést kapott a brit hatóságoktól, amiért egy hetet vizsgálati fogságban töltött egy később megszüntetett eljárás keretében.

Telekom-korrupció

A vadászgépvásárlás mellett vizsgálják Mensdorff tanácsadói tevékenységét a részben állami tulajdonú Telekom Austriánál és más telekommunikációs cégeknél is. A nyomozás a Telekom Austria gazdálkodása körüli visszásságok, illetve a rendőrség és mentőszolgálatok közös egységes rádióbeszerzésére kiírt 2001-es pályázathoz kötődő korrupciós gyanú ügyében folyik.

Rovatok