Index Vakbarát Hírportál

Újraindítottak egy japán atomreaktort

2012. július 1., vasárnap 17:29

Japánban a fukusimai baleset után elrendelt vizsgálatok után először indítottak újra egy atomreaktort vasárnap az Ohi atomerőműben, miközben ezrek tüntettek az atomenergia ellen.

A kormány június 16-án hagyta jóvá az Ohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorainak újraindítását, írja a Reuters. A 3-ast kapcsolták vissza vasárnap, a 4-es reaktor július második felében lép újra működésbe, mindkettőt biztonságosnak találták az ellenőrzéseken.

A kormány szerint az atomenergia nélkül nem lehet fenntartani a jelenlegi életszínvonalat, nyáron pedig áramkorlátozásokra is szükség lehet. A közvélemény-kutatások alapján azonban a japánok 70 százaléka hosszú távon is mellőzné az atomenergiát.

Vasárnap közel száz tüntető elállta az Ohi erőműhöz vezető utat, de összesen hatszáznál is többen tiltakoztak a helyszínen az újraindítás ellen. A Kyodo hírügynökség szerint az egyik miniszter így hajóval tudott csak a helyszínre érkezni. Nemcsak az erőműnél, hanem Tokióban is több mint hétezren vonultak utcára az atomenergia felhasználása ellen tiltakozva.

A tavaly márciusi földrengés és szökőár miatt megrongálódott a fukusimai erőmű több reaktora, ezért a kormány biztonsági ellenőrzéseket rendelt el az ország összes atomerőművében, és mind az ötvenet leállították. A fukusimai erőműnél történtek előtt Japán energiaellátásának 30 százalékát az atomerőművek fedezték.

Rovatok