Index Vakbarát Hírportál

Az USA bocsánatot kért a pakisztáni katonák haláláért

2012. július 3., kedd 21:46

Pakisztán újra megnyitotta szárazföldi útvonalait Afganisztán felé, miután Hillary Clinton amerikai külügyminiszter bocsánatot kért azért a tavaly novemberi incidensért, amiben két tucat pakisztáni katona vesztette életét - írja a Wall Street Journal.

A pakisztáni útvonalak kulcsfontosságúak a NATO afganisztáni haderejének utánpótlása szempontjából, ezek hiányában az USA csak légi úton, vagy Oroszországon keresztül tudja eljuttatni az utánpótlást afganisztáni csapataihoz. A hosszabb és körülményesebb útvonal azonban jelentősen megemeli az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok költségeit, Leon Panetta amerikai védelmi miniszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy a pakisztáni útvonalak lezárása havi 100 millió dollárral emelte meg a költségeiket.

A fölösleges plusz költségek elkerülése mellett a bocsánatkérésre azért is szükség volt, mert a tervek szerint a NATO 2014 végéig kivonul Afganisztánból, a kivonulási terv pontos végrehajtásához pedig szükség van a pakisztáni útvonalakra.

Bár Pakisztán amerikai nagykövete, Sherry Rehman nyilatkozatában elégedetten nyugtázta az amerikai bocsánatkérést, a két ország továbbra sem ért egyet abban, pontosan mi történt 2011. november 26-án. Az amerikai álláspont szerint a pakisztáni katonák tüzet nyitottak a határon őrjáratozó, 150 fős afgán-amerikai egységükre, ezért légi támogatást kértek, Pakisztán szerint viszont a konfliktust az amerikaiak gerjesztették azzal, hogy figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak az állásaikra.

Rovatok