Index Vakbarát Hírportál

Egyiptom szeretne megegyezni az IMF-fel

2012. július 3., kedd 11:37

Mohamed Morszi elnök meg van győződve arról, hogy országa képes lesz megegyezni az IMF-fel egy 3,2 milliárd dolláros kölcsönről. Ezt az elnök gazdasági tanácsadója közölte a Bloomberggel. A kölcsön döntő segítséget nyújthatna ahhoz, hogy Egyiptom elkerülje a pénzügyi leértékelését. Az ország az elmúlt másfél év politikai zűrzavarában elvesztette devizatartalékának felét, a forradalom hatására pedig a külföldi befektetők és turisták is elhagyták Egyiptomot, írja a Financial Times.

Egyiptom már korábban is tárgyalt az IMF-fel egy hitelfelvétel lehetőségéről, ám a politikai harcok miatt ezek az egyezkedések elakadtak. Christine Lagarde, az IMF ügyvezető igazgatója megválasztásakor gratulált az új elnöknek, majd hozzátette, kész megvitatni a módját annak, ’hogy az IMF a lehető legjobban segítse Egyiptomot az elkövetkező időszakban”.

A gazdasági nehézségekkel küzdő Egyiptomban az új elnök egyik legfontosabb törekvése az, hogy eloszlassa azokat a félelmeket, melyek szerint a Muzulmán Testvériség szigorú iszlám állammá akarná tenni az országot. Ezen kívül mindenképpen emelniük kell az életszínvonalat, és kezelniük kell a társadalmi, valamint gazdasági problémákat. Amennyiben a szakértők által előre jelzett újabb leértékelés bekövetkezne, az valószínűleg tovább rontana Egyiptom gazdasági helyzetén.

Rovatok