Index Vakbarát Hírportál

Muzulmánok pusztítják el a csodás mecseteket

2012. július 3., kedd 15:39

A Szidi Jahja mecset ajtajának a világ végéig zárva kellett volna maradnia. A Mali északi részét uralmuk alá hajtó szalafista szélsőségeseket ez nem érdekelte. Mivel alaptalannak tartották a vádat, hogy a szufi szentek mauzóleumainak lerombolása rongálás volna, megmutatták, mire képesek. A háttérben az iszlám két ágának több évszázados ellentéte áll.

Hetek alatt több száz év emlékeit semmisíthetik meg a szélsőséges iszlamisták Timbuktuban, a történelmi Mali birodalom egykori fővárosában. Az, hogy a szalafista szélsőségesek iszlám emlékeket pusztítanak, rávilágít az iszlámon belüli megosztottságokra is.

Timbuktu 15. századi mecsetei 1988-ban kaptak világörökségi státust, részben az iszlám afrikai terjedésében játszott történelmi szerepük miatt. A mecsetek és síremlékek az iszlám szufi hagyomány szerint épültek. A szufizmus misztikus, filozófikus irányzata az iszlámnak. Kiemelkedő hagyománya van a szufi költészetnek és zenének, a szufi építészetre pedig jellemzők a díszes sírok.

A Mali északi részén hatalomra került iszlámisták viszont szalafisták. A doktríner iszlám iskola a Korán radikális értelmezése alapján bálványimádásnak, így tiltottnak tekinti az emberábrázolást, de még azt is, ha valakinek síremléket emelnek. A mellékág vahabizmushoz hasonlóan a zenét és az éneket is tiltotják.

A szufisták és a szalafisták nem először kerülnek konfliktusba. Jellemző például, hogy a szovjetek elleni dzsihád előtt Afganisztánban is a szufizmus volt az uralkodó irányzat. A dzsihád korai éveiben az afgán mudzsahedek gyakran véres leszámolásba is keveredtek a jellemzően vahabita-szalafista arab önkéntesekkel, akik vallásos dühükben gyakran az elesett mudzsahedek síremlékeit is lerombolták.

Azóta Afganisztánban is a vahabista vonal lett uralkodó, leginkább a szaúdi térítőtevékenység miatt. A szovjetellenes dzsihád idején a szaúdi állam a vahabita doktrínát oktató madraszák sorát építette fel Pakisztánban, a vahabita iskolákban nevelkedtek a tálibok is.

A szaúdi állam térítőtevékenysége miatt az iszlám világban egyre inkább a szalafista-vahabita iskola nézetei uralkodnak, így történhetett meg, hogy most Maliban a szalafisták több évszázados iszlám emlékek rombolásába kezdtek. És ezért lehet az is, hogy mindezt gyakorlatilag ellenállás nélkül tehetik. A másik ok persze az, hogy a helyiek félnek a fegyveres szélsőségesektől, és inkább hagyják, hogy azok kitombolhassák magukat. "Inkább csendben maradok. Ami a szívemben van, az szavakkal úgyse mondható el" - nyilatkozta például a Guardiannank Apphadi Vangara, a Szidi Jahja mecset imámja.

A Szidi Jahja a szalafista tombolás legutóbbi áldozata. Vasárnap baltákkal felszerelt szalafisták rohanták meg a XV. századi épületet, és betörték a kapuját, aminek a helyiek hiedelmei szerint a világ végéig zárva kellett volna maradnia. Az ajtó feltörését a helyiek szentségtörésnek tartják "Azt az ajtót semmiképpen sem szabadna kinyitni" - nyilatkozta a Guardiannak egy helyi lakos, Haidrata, aki csak vezetéknevét volt hajlandó elárulni.

Haidrata amúgy felvállalta a konfrontációt a szalafistákkal, akik sajátos magyarázatot adtak tettükre. A lázadók az elmúlt napokban több tucat szufi szent mauzóleumát és sírját rongálták meg, amiért az Unesco rombolással vádolta őket. Ők nem értettek egyet a váddal, ezért gondolták, megmutatják, mire képesek valójában. Tényleg rombolásba kezdtek.

A sírrombolásokra pedig a szalafista magyarázatot adták. Szerintük a szufi mauzóleumok "iszlámellenesek", mert az ő értelmezésükben az iszlámban szigorú előírások vannak a sírhelyek méretére és stílusára.

A Mali északi, az ország kétharmadát kitevő részét uralmuk alá hajtó szalafista csoport, az al-Kaidával szövetséges Anszar Dine eddig helyzeti előnyben volt. Az északi országrészt a tavalyi bamakói puccs után tudták megszerezni, az ország déli részén pedig azóta is politikai káosz van. Puccsok és ellenpuccsok sora zajlott az elmúlt hónapokban, és az átmeneti kormány még a déli országrészben sem tudta megerősíteni hatalmát. Arra végképp nem volt ereje, hogy szembeszálljon az Anszar Dinével.

A Szidi Jahja mecset elleni támadás azonban fordulatot hozhat. A Guardian jelentése szerint az eset nagy felháborodást váltott ki országszerte, ami segíthet egységbe kovácsolni az Anszar Dine ellenfeleit. "Mindenki frusztrált, mindenki dühös. Sokan készek az utcára vonulni, hogy cselekvésre bírják a kormányt" - nyilatkozta például Tiégoum Maiga, aki tiltakozó menetet szervez szerdára a fővárosba.

Rovatok