Index Vakbarát Hírportál

Áram nélkül maradt az ünnepre egymillió amerikai

2012. július 5., csütörtök 06:45

Csaknem egymillió amerikainak kell olyan körülmények között ünnepelnie a függetlenség napját, mint ahogy az államalapítók tették 1776-ban: áramszolgáltatás és légkondicionálás nélkül, miután több keleti és középnyugati államban vihar pusztított.

A pénteki heves viharok miatt Nyugat-Virginiától Ohióig és Illinois-ig 3 millió lakásban nem volt áramszolgáltatás, azóta nagyobb részükben helyreállt. Így is maradtak sokan, akik a függetlenség napján nem tudtak olyan bulit rendezni, amilyet szerettek volna. A kerti sütést el kellett halasztani, vagy olyan háznál lehetett csak megtartani, ahol volt áram. Voltak, akik szabadságot vettek ki ezekre a napokra, de visszamondták. Az áramszolgáltatók szerint vannak olyan területek, ahol csak a hét végére tudják helyreállítani a szolgáltatást.

A közüzemi és az önkormányzati dolgozók július 4-én is a kárelhárításon és a letört ágak eltakarításán dolgoztak, így a települési ünnepségek is sokhelyütt elmaradtak. A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a házi tűzijáték sem jó ötlet, mert a száraz fű, sőt a kidőlt fák könnyen meggyulladhatnak.

A bozóttűz sújtotta nyugati államokban - Coloradóban, Wyomingban, Utahban - július 4-ét is megfeszített munkával töltötték a tűzoltók, bár már segítségükre volt némi eső. Ezekben az államokban nagyon szigorúan vették a tűzijátékra vonatkozó tilalmat, de nemcsak a hatóságok, hanem sok lakos is felcsapott önkéntes tűzőrnek.

Rovatok