Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea újra bálnákat akar

2012. július 5., csütörtök 18:13

Dél-Korea fel akarja újítani a bálnavadászatot "tudományos célból" - közölte az ázsiai ország illetékese a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) Panamavárosban folyó éves közgyűlésén. A dél-koreai bejelentés azonnal tiltakozást váltott ki a környezetvédő csoportok és a bálnavadászatot nem folytató nemzetek körében, amelyek attól tartanak, hogy a lépés kereskedelmi célú bálnavadászatot takar majd.

Dzsun-Szuk Kang (Joon-Suk Kang), a dél-koreai küldöttség vezetője azzal érvelt, hogy ily módon tanulmányozhatnák, mennyi és milyen típusú halat esznek meg a bálnák. Halászaik ugyanis folyamatosan arra panaszkodnak, hogy az ország partjainál olyannyira megerősödött a csukabálna populációja, hogy veszélyezteti a halállományt. Ezért lenne szükség arra, hogy a bizottság engedélyezze vadászatukat.

A bálnavédő szervezetek aggódnak. Patrick Ramage, a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) bálnavédelmi programjának vezetője felszólította Dél-Koreát, álljon el tervétől. Ralf Sonntag, az IFAW németországi vezetője a "kereskedelmi bálnavadászat átlátszó elkendőzésének" nevezte a koreaiak szándékát. "Ez teljesen elfogadhatatlan és nem más, mint arculcsapás minden komoly tengerkutató számára. Dél-Korea ezzel arcátlanul kimutatja, hogy Japán példáját szándékozik követni" - fejtette ki Sonntag.

Japán évek óta azzal érvel, hogy tudományos célból engedélyezi a bálnavadászatot, miközben a leölt állatok húsának nagy része a szigetország éttermeiben, üzleteiben és menzáin köt ki.

Rovatok