Index Vakbarát Hírportál

Életmentésért rúgták ki a vízimentőt

2012. július 5., csütörtök 20:19

Elbocsátottak egy vízimentőt az Egyesült Államokban, aki a szolgálati helyét elhagyva segített egy fuldoklónak.

A 21 éves Tomas Lopez Miamitól északra, a Hallandale nevű partszakaszon felügyelte a fürdőzőket, amikor segítséget kértek tőle egy fuldoklóhoz aki nagyjából 500 méterrel odébb, de már a területén kívül eső partrészen került bajba. Lopez természetesen azonnal a fuldokló segítéségre sietett, főnökei viszont ezt annyira rossz néven vették, hogy kirúgták állásából, azzal az indokkal, hogy őrhelye elhagyásával a saját területén úszkálók életét veszélyeztette. A döntésükben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy a szolgálati szabályzat szerint a vízimentők csak azon a partszakaszon nyújthatnak segítséget, amik fizetnek nekik a szolgáltatásaikért.

Lopez kollégái annyira felháborodtak társuk kirúgásán, hogy az eset óta hatan otthagyták az állásukat. Egyikük búcsúzóul azt üzente munkáltatójának, hogy ügyeljen most már maga a fürdőzőkre.

Az ügy hatalmas médiavisszhangot keltett a tengerentúli sajtóban, amitől a kirúgott vízimentő munkaadói annyira megijedtek, hogy azonnali vizsgálatot ígértek és kilátásba helyzeték a vízi mentő visszavételét is. Lopez azonban azt mondja, most már akkor sem menne vissza, ha hívnák. Szerinte munkaadói csak azért gondolták meg magukat, mert az eset nyilvánosságra került és most kétségbeesve próbálják helyrehozni hibájukat. Lopez alig négy hónapja dolgozott vízimentőként, ez alatt két fuldokló életét mentette meg.

Rovatok