Index Vakbarát Hírportál

Exhumálhatják Arafat holttestét

2012. július 5., csütörtök 00:52

Mahmúd Abbász palesztin elnök engedélyezte Jasszer Arafat exhumálását és felboncolását, írja a Wall Street Journal. Abasztól a 2004-ben, 75 éves korában rejtélyes körülmények között elhunyt palesztin vezér özvegye kért engedélyt a vizsgálatokra azután, hogy egy svájci laboratórium gyanúsan magas koncentrációban mutatott ki polóniumot Arafat személyes tárgyain.

Abbász döntése újra beindíthatja a spekulációkat Arafat halálával kapcsolatban. Arafat gyors lefolyású vérbetegségben halt meg 2004. november 11-én, de családja akkor nem engedélyezte, hogy bármilyen vizsgálatot végezzenek rajta. A kórháznak is megtiltották, hogy részleteket közöljenek Arafat betegségéről és halálának okáról.

Eddig annyit lehetett tudni, hogy a halálát agyvérzés okozta, de sárgaságban, bélgyulladásban és vérrögösödésben (DIC) is szenvedett. Hogy ezt mi okozta, azt nem tisztázták az orvosi jelentések. A DIC-t több megbetegedés, például gyulladások és májbetegség is okozhatja.

Arafat halála és a család titkolózása azonnal utat nyitott az összeesküvés-elméleteknek. Az arab világban azonnal Izraelre kezdtek gyanakodni, ám Izrael hevesen tagadta a vádakat.

Nyolc évig csak találgatások folytak az ügyben, ám Arafat özvegye váratlanul egy svájci laborba küldte azokat a személyes tárgyakat, amik állítása szerint az utolsó napjaiban Arafatnál voltak. Állítása szerint a tárgyak eddig párizsi ügyvédjénél voltak elzárva.

Hogy miért éppen most, nyolc évvel Arafat halála után kérte a vizsgálatot, azt nem árulta el. Ahogy az is rejtély, hogy ha a polóniumot azokon a tárgyakon mutatták ki, amik az utolsó napokban voltak Arafatnál, akkor miért került eredetileg kórházba.

A svájci Sugárfizikai Intézet kutatója, Francois Bochud szerint Arafat személyes tárgyain "nagyon kis mennyiségű" polóniumot találtak, ám az alsónadrágján talált vizeletfoltban, vagy a lepedőjén lévő vérfoltban a természetesnél tízszer nagyobb sugárzást mértek. De kérdéses, hogy a minták mennyire hitelesek. Denis Guiterez francia orvos szerint a kórházból semmi sem kerülhetett a svájci kutatóhoz. Bochud pedig arról beszélt, hogy Arafat csontvelője a vizsgálatok szerint jó állapotban volt, és a haja sem hullott ki, írja a Wall Street Journal. Márpedig a polóniummérgezéstől kialakuló sugárbetegség erősen roncsolja a csontvelőt és hajvesztést okoz.

Rovatok