Index Vakbarát Hírportál

Kamu volt a buszos a terroriadó Londonnál

2012. július 5., csütörtök 17:13

A két nagy terrorelleni akció közül egyik feleslegesnek bizonyult Angliában: csütörtök délelőtt egy buszról jött riasztás miatt kezdődött óriási akció – szinte párhuzamosan azzal, hogy London különböző részein hat személyt vettek őrizetbe terrorgyanú miatt.

A busz 48 utassal Prestonból tartott Londonba az M6-os autópályán, amikor az utasok jelezték a sofőrnek, hogy egyik utastársuk valamilyen folyadékot önt egy tartályba, amely ezután füstölni kezdett.

Az autóbusz, amely Birmingham közelében járt, lehúzódott a leállósávba. A hatóságok az autópályát mindkét irányban lezárták, a busz körül háromszáz méteres kordont vontak, az úton feltorlódott autók utasait pedig felszólították arra, hogy húzzák fel az ablakokat és ne kapcsolják be a légkondicionáló berendezéseket.

A helyszínre hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség és a tűzoltóság, nem sokkal később pedig a brit hadsereg vegyvédelmi ruhába öltözött szakértői is megjelentek, és megkezdték a jármű átvizsgálását.

Csütörtök délután azonban a rendőrség közölte, hogy a szakértők semmilyen veszélyes anyagot nem találtak, a hatóságok immár nem kezelik "gyanúsként" az incidenst és nem vettek őrizetbe senkit.

Nem egy támadás előtt léptek

A másik ügyben nem hivatalos értesülések szerint egy szélsőséges iszlám csoport brit célpontok ellen szőtt terrortámadási terveket, és a csütörtöki rendőri fellépés - amelyet hosszas felderítés előzött meg - ezzel volt összefüggésben.

A Scotland Yard hangsúlyozta csütörtöki közleményében, hogy a rendőrségi rajtaütés nincs kapcsolatban a három hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékokkal, és nem volt "azonnali" támadási veszély.

A brit hatóságok nem emelték a terrorellenes készültség szintjét sem, amely a hivatalos meghatározás szerint "jelentős". Ez az ötfokozatú brit készültségi skála középső szintje, és azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok megítélése szerint "komoly a lehetősége" valamely terrortámadás elkövetésének.

Ennél azonban van még két magasabb riasztási fokozat is, a "súlyos" és a "kritikus"; ez utóbbit akkor léptetik életbe, ha az elhárítás "küszöbönálló" támadásról értesül.

Rovatok