Index Vakbarát Hírportál

Lengyel tiszteletbeli konzulátus nyílik Szegeden

2012. július 5., csütörtök 15:13 | aznap frissítve

A történelmi tapasztalatai alapján meghatározott, de azokat mára feldolgozni képes Közép-Európa képe rajzolódott ki Radoslaw Sikorski lengyel és Martonyi János magyar külügyminiszter közös találkozóján. Mindkét politikus az európai integráció bővítése mellett szállt síkra és abban is egyetértettek, hogy Európa nagyon sokat tanulhatna Közép-Európától.

A Magyar Tudományos Akadémián rendezett külügyminiszteri találkozó az ilyen jellegű diplomáciai eseményektől elvárt udvarias és jó hangulatban telt. A két külügyminiszter beszéde nem mondott ellent egymásnak semmiben, sőt még inkább ráerősítettek a közös témákra, hogy ezzel is kifejezzék a két ország közötti együttműködést.

Radoslaw Sikorski látogatásának apropóját az adta, hogy július 1-től Lengyelország tölti be a Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot tömörítő Visegrádi Csoport rotációs elnökségét. Sikorski beszédében főleg a lengyel elnökség célkitűzéseit, illetve hazájának Magyarországgal való viszonyát taglalta.

„Lengyel, magyar két jó barát” – idézte fel a mondást rögtön beszéde elején Sikorski nagy derültséget keltve a teremben. Sikorski szerint midig „kiváltság visszatérni Budapestre” különösen a jó borok miatt, amiket a lengyel elnökség is nagy szorgalommal fog felszolgálni az ő általuk rendezett programokon.

A kötelező jó kedélyű beköszöntő után Sikorski már fontosabb kérdésekkel is foglalkozott. Szerinte Közép-Európa az a hely a kontinensen, ahol a legjobb ötletek születnek, de ahol a legrosszabb rémálmok is valóra vállnak. A gazdasági válság miatt ezekre a jó ötletekre van szükség, hogy Közép-Európa utat tudjon mutatni az Uniónak.

A lengyel külügyminiszter szerint Közép-Európa elmúlt időszaka sikertörténet volt. Nőtt az országok közti kereskedelem volumene, államadósságunk alacsonyabb, mint az EU-átlag, növekedik a gazdaság. Összességében a Visegrádi Négyek csoportja „az európai sikeresség mintapéldánya”.

Hogy megmaradjon ez a sikeresség Sikorski szerint néhány magától értetődően fontos témára kell koncentrálnia a lengyel elnökségnek. Itt a közös energiapolitikát, az energiabiztonságot, a NATO-n és más nemzetközi szervezeteken belüli együttműködést és az uniós keleti partnerségi program közös támogatását említette. Sikosrski kiemelte, hogy az EU intézményi keretein belül is együtt kell működnie Varsónak és Budapestnek, hiszen sok közös érdekük van, például az uniós kohéziós támogatásoknak a megtartása.

A lengyel miniszter szerint a V4 országainak alapvető joguk az is, hogy fel tudjanak zárkózni az EU gazdagabb tagállamaihoz és ebben nagy segítség, hogy a V4 tagok ilyen sikeresek voltak. Több Európa kell, de demokratikusabb alapon, meg kell szüntetni az EU-n belül háttéralkuk szokását és transzparensen minden tagállamot be kell vonni a döntéshozatalba.

Sikorski beszéde kellően inspiráló volt, és Közép-Európa dicséretével elterelte a figyelmet arról, hogy Magyarország nem volt annyira sikeres az elmúlt években. „Közép-Európában növekedés van” – mondta Sikorski ami éles ellentétben áll a magyar GDP idénre előre jelzett alakulásával ami a Magyar Nemzeti Bank szerint 0,8 százalékkal fog csökkenni. Sikorski kijelentése, miszerint a „nehézkes centralizált gazdasági döntéshozatal nem működik” is érdekesen hangzik, ha a magyar magánnyugdíjpénztárak de facto államosításával, a magyar állam Mol- és Rába részvényvásárlásaival vagy a banki különadók piactorzító hatásával vetjük össze.

Részt kell venni a döntéshozatalban

Martonyi János a maga részéről gyakorlatilag mindenben egyetértett lengyel kollégájával. Szerinte a közép-európai együttműködés mára politikai realitássá vált, a kérdés az hogyan lehet tovább fejleszteni. Martonyi kiemelte a kapcsolati háló fejlesztésének fontosságát (infrastruktúra és diákcsere programok) és hogy ennek a régiónak kell az EU új motorjának lennie.

A magyar külügyminiszter szerint mára eldőlt, hogy több és integráltabb Európára van szükség, a valutaunió intézménye nyugaton már visszafordíthatatlan, a hosszú távú cél a politikai unió, amihez viszont az EU-s intézményrendszer átformálására is szükség lesz. Az „alternatíva” a politikai „robbanás”, de ez nem a megfelelő út.

Martonyi szerint fontos, hogy Magyarország ne maradjon ki az uniós integrációs folyamatokból. Szerinte a „kétsebességes Európa realitás”, de nem szabad, hogy párhuzamos intézményi struktúrák alakuljanak ki az EU-n belül, Magyarországnak részt kell vennie a döntéshozatalban, mert ma már minden EU-s megegyezés befolyásolja az egész kontinenst függetlenül attól, hogy egy ország az eurózóna tagja-e vagy sem.

Előadásuk után a miniszterek közös sajtótájékoztatót tartottak, amin az feltett kérdésekre megismételték a korábban elhangzottakat. A sajtótájékoztató annyiból bizonyult különlegesnek, hogy Sikorski bejelentette, hogy Lengyelország megnyitja első tiszteletbeli konzulátusát Magyarországon Szegeden és Martonyi ígéretet tett rá, hogy hamarosan Magyarország is viszonozza majd a lengyel gesztust.

Rovatok