Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország az euróövezetbe tart

2012. július 5., csütörtök 22:36

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint Lengyelország részt akar venni a fontos döntésekben. A kultúrának viszont nemzeti hatáskörben kell maradnia.

Lengyelország elkötelezett a mellett, hogy csatlakozzon az euróövezethez, mert részt akar venni a legfontosabb döntések meghozatalában - mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az m1 Az Este című műsorában. Sikorski arról is beszélt, hogy a jövedelem-, a társasági és a forgalmi adó szabályozásának, illetve a kultúrának, az életmód alakításának nemzeti hatáskörben kell maradnia.

A lengyel külügyminiszter azt mondta, hisz abban, hogy ha az eurózóna rendet tesz az intézményrendszerben, akkor az övezet gazdasági vonzereje is visszatér. Szerinte "Európa gondjait eltúlozzák". Az eurózóna GDP-arányos átlagos eladósodottsága 80 százalék körül van, míg az Egyesült Államok esetében ez az érték jóval meghaladja a 100 százalékot.

Az Európai Tanács múlt heti csúcstalálkozójával kapcsolatban azt mondta, kiderült, hogy a növekedési és stabilitási paktum önkéntes alapú betartatása megbukott. Az eurózónának irányíthatósági problémái vannak, és olyan eszközökre van szükség, amelyekkel a vállalt kötelezettségeket ki lehet kényszeríteni - mondta.

Arra a kérdésre, hogy az európai országoknak inkább a szuverenitásuk megőrzésére vagy a mélyebb integrációra kell-e törekedniük, úgy válaszolt, a szuverenitás előjogok sorozata, amelyek közül némelyiket továbbra is nemzeti szinten gyakorolnak a tagállamok, egy részüket viszont önként átruházták az uniós intézményekre. Fel kell mérni és el kell dönteni, hogy melyek azok a területek, amelyeket célszerű közösségi szintre emelni, és melyek azok, amelyeket véglegesen meg akarnak tartani a tagállamok - mondta.

Nemzeti hatáskörben kell maradnia a kultúrának, a nyelvnek, a vallásnak, az életmód alakításának is - mondta.

Hatalomra kerülésekor egy politikus igyekszik először a nehéz reformokat végrehajtani, "aztán következik a konszolidáció, sőt a hibák kijavítása". A magyar kormány éppen ezt teszi, és Lengyelországban is ez a helyzet - mondta.

Radoslaw Sikorski csütörtökön azért érkezett Budapestre, mert Lengyelország július 1-jén átvette a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotta visegrádi csoport elnöki tisztét.

Rovatok