Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a brit trónörökös

2012. július 5., csütörtök 18:23

Hetvenegy esztendős korában elhunyt az az ausztrál traktoros, aki néhány éve azzal került a nemzetközi figyelem középpontjába, hogy egyes történészek azt állították róla, ő a brit trón jogos örököse. Mike Hastings kétségtelenül valódi arisztokrata család sarja, a York-ház leszármazottja volt: Loudoun 14. grófjának címét viselte. A férfi 1960-ban telepedett át Ausztráliába, kalandvágyból. 2004-ben került a nemzetközi rivaldafénybe, amikor a Channel Four brit tévécsatorna kinyomozta, hogy őseit valójában megfosztották a brit tróntól a 15. században.

Michael Jones brit dokumentumfilmes annak idején a franciaországi Rouen székesegyházában bukkant olyan dokumentumokra, amelyekből szerinte cáfolhatatlanul kitűnt, hogy IV. Edward, aki 1461-től 1483-ig ült a trónon, valójában törvénytelen gyerek volt: fogantatása idején ugyanis szülei legalább 200 kilométerre voltak egymástól.

Apja, a York-házból való Richard ebben az időben éppen a franciák ellen harcolt Pontoise-nál, Párizshoz közel. Felesége, Cecil pedig ötnapi járásra Rouentól múlatta az időt, állítólag egy íjász társaságában. Amennyiben ez igaz, akkor a fattyú helyett Richard második fiának, George-nak kellett volna akkor trónra lépnie: Mike Hastings pedig az ő egyenesági leszármazottja volt.

Az ausztrál férfi annak idején nem mutatott túl nagy érdeklődést a brit trón iránt, tekintettel az uralkodói családot övező intenzív közfigyelemre, habár az AFP hírügynökségnek adott 2005-ös interjújában megjegyezte, hogy trónigénye valószínűleg gyümölcsöző lenne.

"Ha jobban meggondolom, küldhetnék Lizzienek (II. Erzsébet királynőt értve a becenéven) egy számlát, visszamenőleg a kifizetetlen lakbérről, hiszen az öreglány családja az én átkozott kastélyomban töltötte az elmúlt ötszáz évet" - tréfálkozott korábban a néhai "trónjogosult".

Hastings fia, Simon, aki apja nyomdokain járva immár Loudoun 15. grófjának címét viseli, szintén nem kapkodja el a trónigénylést. Mint azt édesapja temetése előtt elmondta: "ezt a kérdést még alaposabban fontolóra fogja venni a közeljövőben". A meggyőződéses köztársaságpárti Hastingst csütörtökön helyezték örök nyugalomra a Sydneytől mintegy 750 kilométerre délnyugatra fekvő Jerilderieben.

Rovatok