Index Vakbarát Hírportál

Pilótahiba is volt az Air France tragédiában

2012. július 5., csütörtök 19:04 | aznap frissítve

Emberi és műszaki hiba is közrejátszott az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó járatának 2009-es katasztrófájában.

A francia légiközlekedés-biztonsági hatóság csütörtökön kiadott jelentése szerint a pilóták nem reagáltak megfelelően a repülőgép sebességét mérő Pitot-szondák meghibásodására és a szokásos eljárással szemben a repülőgép útvonalát sem módosították a probléma észlelése után.

Az Air France 447-es, Rióból Párizsba tartó járata 2009. június 1-jén zuhant az Atlanti-Óceánba, a balesetben a repülőgépen utazó mind a 228 ember szörnyethalt. Ez volt a francia légiközlekedés történetének legtöbb halálos áldozatot követelő katasztrófája. A szerencsétlenül járt gépen négy magyar is utazott.

Az igazságügyi szakértők által összeállított 356 oldalas jelentés mintegy 20 következtetést tartalmaz. Többek között megállapítja, hogy a repülőgép sebességét mérő Pitot-szondák eljegesedtek, ezért a pilóták ellentmondásos adatokkal rendelkeztek arról, hogy milyen gyorsan is repülnek. A szakértők azt is megállapítják, hogy nem volt megfelelő vészhelyzeti eljárás erre az esetre, a pilóták helyzetét pedig tovább nehezítették a kedvezőtlen repülési körülmények, például az, hogy turbulenciába kerültek, és az óceán fölött éjszaka semmilyen vizuális tájékozódási pont nem állt rendelkezésükre. A jelentés rámutat, hogy a gép kapitánya nem látta el megfelelően parancsnoki feladatait, sőt "akadályozta a másodpilótát abban, hogy megfelelően döntsön".

A lezuhant gép fekete dobozát hosszan tartó kutatások után tavaly májusban találták meg, a légiközlekedés-biztonsági hatóság a felvételek kielemzése után jelentést adott ki. Eszerint a gép a tragédia előtt 38 ezer láb magasságba emelkedett, ahol hirtelen bekövetkező sebességvesztés következtében zuhanni kezdett és a tengerbe csapódott. A gép hajtóművei végig működőképesek maradtak.

A most elkészült jelentés a felelősség kérdését nem vizsgálta, az egy különálló bírósági vizsgálat feladata lesz majd. A beszámolót július 10-én vehetik kézhez az áldozatok családtagjai.

Rovatok