Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábon a Costa Concordia kapitánya

2012. július 6., péntek 13:17

Szabadlábon védekezhet Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró hajó kapitánya. A hajószerencsétlenséggel foglalkozó grossetói bíróság csütörtökön visszavonta a házi őrizetet, és szabadlábra helyezte Francesco Schettinót. A kapitányt január 17-én tartóztatták le, négy nappal azután, hogy a Costa Concordia sziklának ütközött Giglio szigeténél. Egy héttel később házi őrizetbe került.

Ügyvédei azóta folyamatosan kérelmezték, hogy szabadlábon védekezhessen. A bíróság ezt most engedélyezte azzal a korlátozással, hogy Schettino nem változtathatja meg lakhelyét, és a campaniai Meta di Sorrentóban kell maradnia.

Schettino ügyvédeinek kézzel írt feljegyzést adott át, amelyet a szabadlábra helyezés után a Canale5 kereskedelmi tévé hozott nyilvánosságra. “A gondviselésnek és ösztönömnek, szakmai tapasztalatomnak köszönhető, hogy az utolsó pillanatban félrerántottam a kormányt. Sikerült elkerülni, hogy tömegszerencsétlenség történjen. Ha a hajó az eredeti útvonalat követte volna, teljes erővel nekihajtottunk volna a szikláknak” - írta Schettino.

A kapitány elismerte, hogy nem rendelte el azonnal az evakuálást, miután a hajó zátonyra futott.
Részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. “Én is egész életemet fájdalomban fogom leélni” – fogalmazott. "Nem viselkedtem gyáván" - írta a kapitány. A hajószerencsétlenség éjszakáján a helyi kikötői kapitányság rögzítette a Schettinóval való beszélgetést, amely szerint a kapitány az elsők között hagyta el a Costa Concordiát. A hajó evakuálását Giglio szigetének partjáról nézte.
Az utasok és a legénység közül harmincketten haltak meg. A hajó fekete dobozának szakértői vizsgálata július 22-re zárul le.

Rovatok