Index Vakbarát Hírportál

Dollármilliárdokból épül gyorsvasút Kaliforniában

2012. július 7., szombat 14:03

Több milliárd dollárba fog kerülni, Kalifornia demokrata többségű szenátusa mégis jóváhagyta az évtized beruházását, egy új gyorsvasút vonal kiépítésének tervét. A gyorsvasút Los Angelest köti majd össze San Franciscóval, a vonatok akár 350 km/h sebességgel is mehetnek majd rajta, de a teljes építési idő évekbe telik.

A gyorsvasutat szakaszokban fogják felépíteni. A pénteki szavazással nem csak az egész tervet biztosították támogatásukról az amerikai állam helyi szenátusának tagja, hanem az első csekket is aláírták gyakorlatilag. 7,9 milliárd dollár (1824 milliárd forint) kifizetéséről határoztak, amiből 210 km hosszan építik meg a vasúti pálya kezdetét. 4,6 milliárdot maga az állam fizet, 3,3 milliárd dollárt a központi kormányzattól kér.

A döntést azért kellett most meghozni, mert a központi kormányzat azzal fenyegetőzött, hogy nem száll be a finanszírozásba, ha még nyáron nem történik valami előrelépés az ügyben. A demokraták azért késleltették a szavazást a tervről, mert nem voltak benne biztosak, hogy megkapja a kellő támogatást, de ez végül nem lett gond.

A szenátusi döntés után még Kalifornia kormányzójának, Jerry Brownnak, is döntenie kell az ügyben, de ő támogatja a beruházást, így semmi akadálya nem lesz a munka megkezdésének. A terv támogatói avval érveltek, hogy az egy hatalmas lehetőség, hogy Kalifornia megalapozza a jövőjét, még akkor is ha a teljes költségek a mostani első „részlet” hússzorosát fogják kitenni – írta meg a San Francisco Chronicle.

A gyorsvasút terve először 2008-ban merült fel, ekkor megkérdezték róla az állam választóit, akik támogatták a tervet. Mivel azonban az elmúlt 4 év alatt nem történt semmi, de a várható kiadások a másfélszeresükre növekedtek, a gyorsvasút ötletének támogatottsága mára csökkent. Az is felháborodást váltott ki sok kaliforniai körében, hogy pár farmot és lakást érinteni fog a vasút nyomvonala.

Bár a demokraták valószínűleg ki fognak tartani a tervek mellett, a republikánusoknak még sok muníciót fog ez adni az őszi elnökválasztási kampányban. „Úgy gondolom a kaliforniaiak látni fogják, hogy mennyire elrugaszkodtak önök a valóságtól amikor a kiadásokról van szó. Azt fogják látni, hogy olyan pénzt költenek el, ami egyszerűen nem áll a rendelkezésünkre” – mondta Tony Strickland szenátor. Személy szerint ő azt furcsállta, hogy a demokraták nem az egészségügyre vagy az oktatásra akarják költeni a pénzt.

Rovatok