Index Vakbarát Hírportál

Technológia csempészettel vádolják Netanjahut

2012. július 7., szombat 09:54

Az FBI 1958 és 2002 között készült és most nyilvánosságra hozott dokumentumai arra utalnak, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök is aktívan szerepet vállalt, hogy országa nukleáris technológiákat szerezzen az Egyesült Államoktól a hetvenes években.

Mivel Izrael nem tagja az Atomsorompó Szerződésnek az amerikai törvények szerint tilos a nukleáris technológiák átadása a zsidó államnak. Eddig több személyt is kapcsolatba hoztak az illegális technológia transzferekkel kapcsolatban és most Netanjahu neve is felmerült az Aruutz Sheva hírszolgáltató szerint.

Netanjahut állítólag Arnon Milchan hollywoodi filmproducer segítette, aki kapcsolatban volt több izraeli miniszterelnökkel és amerikai elnökkel is. Erre a fejleményre Richard Kelly Smith vallomása alapján derült fény, aki Milchan egyik vállalatánál dolgozott és több személyes találkozója is volt Netanjahuval. Smith a nyolcvanas években menekült el az USA-ból nehogy megvádolják fegyvercsempészettel, és csak 2001-ben sikerült az Egyesült Államoknak elérnie a kiadatását.

Smith a találkozók idején a Milchan tulajdonában levő Milco vállalat elnöke volt, ami a NASA szerződéses partnereként dolgozott, de emellett a feltételezések szerint technológia csempészettel is foglalkoztak. Smith azt állítja éttermekben, Netanjahu otthonában és egyéb helyeken is találkozott a mostani miniszterelnökkel, aki szerinte  már akkor kapcsolatban állt több vezető izraeli politikussal és katonával is.

Rovatok