Index Vakbarát Hírportál

Navajito pánikot okozott Pamplonában

2012. július 8., vasárnap 15:10 | aznap frissítve

Mindössze két ember sérült meg könnyebben a spanyolországi Pamplonában rendezett nevezetes bikafuttatás, a San Fermín-ünnep második napján, vasárnap, amikor pedig a legtöbb a résztvevő, és hagyományosan a Miura tenyészetből származó, különösen termetes és veszedelmes állatokat engedik szabadjára.

Az évenként tartott színpompás rendezvény idei második futtatásán is több ezren rohantak hat bika előtt a macskaköves szűk utcákon, ahol a vakmerő próbálkozóknak 849 métert kell megtenniük az arénáig. A cél az, hogy a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz, anélkül, hogy megsérülnének. A reggel 8-kor kezdődő futtatásokon a hagyományosan fehér ruhát és vörös sálat viselő versenyzők egymást taposva, egymáson átesve rohannak a bikák előtt, akiket az esti viadalon a torreádorok megölnek.

Elszabadult és öklelt

A rettegett harci bikák a vasárnapi "futamon" is fellöktek pár embert, de csak ketten sérültek meg annyira, hogy orvosnak kellett ellátnia a sebeiket. Csodával határos módon senki sem sérült meg komolyabban, pedig egy Navajito nevű, 640 kilós bika a csordából előrerohanva hatalmas pánikot keltett. Szarvaival fel is kapott és a falnak szorított egy férfit, akinek óriási szerencséjére nem esett baja.

A bikafuttatás első napján, szombaton hatan sérültek meg, de a legtöbben csak könnyebben, kisebb zúzódásokat és vágásokat szenvedtek az esések következtében: az egyetlen, viszonylag súlyosabb sérült egy 73 éves pamplonai lakos volt, akit a combján döfött meg egy bika. Egy fiatal fiút az egyik bika ingénél és sáljánál fogva elragadott, és több méteren át magával vonszolt, de a fiú végül felkelt a földről és elfutott.

Sok a sérülés

A pamplonai bikafuttatásokon évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek három százaléka súlyos. 1911 óta 15-en vesztették életüket, legutóbb 2009-ben halt meg egy 27 éves spanyol férfi.

A Navarra tartomány székhelyén rendezett kilencnapos fesztivál július 14-ig tart, tavaly félmillió turistát vonzott a 200 ezer lakosú város. Az eseményt Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író tette halhatatlanná Fiesta című, 1926-ban írt regényében.

Rovatok