Index Vakbarát Hírportál

2016-ig marad a folyadéktilalom a repülőkön

2012. július 9., hétfő 12:20

Az eredeti tervekkel szemben mégsem oldják fel 2013-ban a folyadéktilalmat a repülőkön. A teljesen értelmetlen szabályozás szerint a repülőgépekre legfeljebb száz milliliteres tubusokban lehet folyadékot felvinni, kivéve a repülőtér ellenőrzött részén lévő vámmentes boltokban kapható árukat - de átszálláskor már ezeket is elkobozzák az utazóktól.

A szabályozás eredeti célja annak megakadályozása, hogy többkomponensű robbanószereket a repülőn keverjenek ki - igaz, decinként most is fel lehet vinni a repülőkre a komponenseket.

A Financial Times Deutschland értesülései szerint a tilalmat 2016-ig fenntartják, bár lesznek könnyítések. 2014-től például nem kobozzák el átszálláskor az egyik reptér vámmentes boltjában vásárolt italokat a másik reptéren. 2015-től már akármennyi folyadékot fel lehet vinni a repülőre, de nem a poggyászban, hanem átlátszó nejlonzacskóban. 2016-ban pedig a teljes tilalmat feloldják.

Az EU 2006-ban, a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés fokozásának keretében - egy merényletkísérlet után - rendelt el tilalmat a nem a repülőtéri biztonsági zónában vásárolt folyadékokra. Az eredeti tervek szerint a könnyítéseket a tranzitutasok számára 2011-ben kellett volna bevezetni, 2013-ban pedig teljesen megszűntetni a korlátozás. A tilalmat a tranzitutasok vonatkozásában eltörlő uniós szabályozás életbe is lépett 2011-ben, de a gyakorlatban fenntartották a korlátozást, mert több tagország állambiztonsági kockázatoktól tartott, és az Egyesült Államok is a tilalom fenntartását szorgalmazta.

Rovatok