Index Vakbarát Hírportál

Egyéves lett Dél-Szudán

2012. július 9., hétfő 20:37

Egyéves születésnapját ünnepelte hétfőn a világ legfiatalabb állama, Dél-Szudán. Az ország 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, aminek addig autonóm tartománya volt. Az idei ceremóniára meghívták egyebek mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, Jean Pinget, az Afrikai Unió (AU) Bizottságának elnökét, és Boni Yayit, a regionális szervezet elnökét is. Az ünneplő tömeg már hajnalban gyülekezett Juba központjában, a hivatalos ceremónia pedig délelőtt vette kezdetét katonai parádéval és ünnepi beszéddel. Az évfordulós programban ezután utcai mulatságok és koncertek következtek.

A függetlenség évfordulója azonban nem ad okot felhőtlen örömre, hiszen az országnak súlyos gondokkal kell szembenéznie. A fiatal államnak még most sem sikerült megegyeznie északi szomszédjával a pontos határokról, noha egy évvel ezelőtt Omár el-Besir szudáni elnöknek még meleg fogadtatásban volt része a dél-szudáni fővárosban tartott ünnepségsorozaton. Ennél is súlyosabb probléma azonban, hogy a két ország a bevételeinek fő forrását jelentő kőolaj szállításával kapcsolatos vitában sem tudott megegyezni, így le kellett állítania a nyersanyag kitermelését. Ez megbénította a gazdaságot, és további határvillongásokhoz vezetett.

Tenger nincs, 300 km út van

Ezen kívül a gyakori törzsi összetűzések az ország területi integritását fenyegetik. Riek Machar dél-szudáni alelnök az évforduló alkalmával beismerte, hogy a hatóságok nem tudták teljesíteni az emberek elvárásait a „váratlanul felmerült" problémák miatt. A 8 millió lakosú kelet-afrikai országra így továbbra is az egy évvel ezelőtt megfogalmazott feladatok teljesítése vár, többek között a közigazgatás megszervezése, az infrastruktúra kiépítése és az alapvető szolgáltatások biztosítása. Az egyik legnagyobb lemaradás az oktatás terén figyelhető meg: a felnőtt lakosság 73 százaléka analfabéta, a középfokú végzettségűek aránya pedig mindössze 6 százalék.

A mai Dél-Szudán területén évtizedekig folyt a harc az arab uralkodók ellen, amiben több mint kétmillió ember vesztette életét. A háborús helyzetnek egy 2005-ös békemegállapodás vetett véget, majd egy népszavazás keretében a déli lakosság 99 százaléka támogatta az elszakadást Szudántól. A független állam megteremtése azonban az elemzők szerint túlságosan optimista döntés volt, hiszen az országnak nincs tengerpartja, és nagyon hiányos az infrastruktúrája – bár méreteiben vetekszik Franciaországgal, mindössze 300 km aszfaltozott úttal rendelkezik.

Rovatok