Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhatták a rejtélyes kambodzsai gyerekhalálok okozóját

2012. július 9., hétfő 07:55

Az egészségügyi illetékesek szerint áttörés történt a hétvégén az eddig 64 gyermek rejtélyes halálát okozó betegség felderítésében, írja a CNN. A Pasteur Intézet kutatói 24 halott gyermek mintáját vizsgálták meg, és 15-ben kimutatták a 71-es típusú enterovírust (EV71). Ez a kéz-, száj- és lábbetegség egyik ismert okozója, de súlyos neurológiai komplikációkat is okozhat, főleg gyerekeknél.

"Az eredmények jó magyarázatot adnak a járványra" - nyilatkozat a CNN-nek Philippe Buchy, az intézet virológiai egységének a vezetője. "Remélhetőleg keddre vagy szerdára még több eredményünk lesz" - írta emailjében.

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) egyik illetékese szerint azonban a vizsgálatok még nem oldották meg teljesen a rejtélyt. Az EV71 járványok periodikusak Délkelet-Ázsiában, 2006-ban Bruneiben, 2008-ban Kínában volt ilyen. Ugyanakkor a kambodzsai járványnak más okai is lehetnek, mondta Beat Richner, a Kantha Bopha kórház orvosa. A kórházba az elmúlt három hónapban 66 gyermeket vettek fel, közülük csak ketten élték túl a rejtélyes betegséget. A halál oka mindannyiuknál a hörgők teljes pusztulása volt" - mondta.

Ez pedig összetettebb okokra utal. "Még ki kell derítenünk, mi is a valódi oka a halálos komplikációnak. Meg kell vizsgálnunk, hogy nem mérgezés okozza-e" - mondta.

Az, hogy a tesztek szerint az EV71 okozza a járványt, nem jelent megoldást a problémára. Az EV71 ellen ugyanis nincs hatásos védekezés. Enyhébb esetekben a vírus megfázásos tüneteket okozhat, de súlyos esetben az agy felvizesedhet, és poliószerű bénulást és halált okozhat.

A felnőttek immunrendszere általában képes kivédeni a fertőzést, de a gyerekekre veszélyes a vírus.

Rovatok