no

Index Vakbarát Hírportál

Szaúdi hercegnő kért menedékjogot Angliában

2012. július 9., hétfő 20:30 | aznap frissítve

Egy szaúd-arábiai hercegnő politikai menedékjogot kért Nagy-Britanniától, mert hazájában nem érzi magát biztonságban. A jelenlegi uralkodó, Abdulláh Ál Szaúd unokahúga gyermekeivel 2007 óta él Londonban, egy ötcsillagos luxusszállodában, azonban attól tart, hogy a szaúdi hatóságok elrabolják és visszaviszik őket Rijádba – írta a Daily News.

Sara Talal bin Abdulaziz Bint Ál Szaúd hercegnő jelenleg négy gyermekével és két kutyával él együtt egy hotelban, tartózkodási engedélyük éppen most jár le, ezért kért az országtól menedékjogot. Mint mondta, hazájában saját családja is üldözi. Mivel édesanyja meghalt, örökösödési harc dúl közte és bátyja között, aminek a tétje 325 millió font értékű riál. Arról, hogy a menedékjogot megkaphatja-e, a brit politikusoknak kell majd dönteniük.

Eközben a szaúdi hatóságok hétfőn közölték, hogy két ember meghalt a síita muszlimok által szervezett tüntetésekben. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy az országban élő síiták szerint a kormány diszkriminálja őket, nem tölthetnek be kormányzati állásokat, kirekesztik őket az egyetemi oktatásból, és beruházásokból is kevés van az általuk lakott környékeken. Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti szövetségese egészen eddig ellenállt az arab tavaszhoz hasonló zavargásoknak, a vallási megmozdulások az ország keleti régiójára korlátozódtak – írta a Chicago Tribune.

Rovatok